Câte calorii are cozonacul?

Ei bine, având în vedere ingredientele pe care cozonacul le conține, nu este de mirare că e un desert foarte caloric.

100g de cozonac poate conține până la 400 de calorii, ceea ce este destul de mult, mai ales dacă îl consumăm la finalul mesei, când deja am ingerat o cantitate de alimente care și ele conțin calorii.

Cu alte cuvinte, lângă mese sănătoase, ne putem permite cel mult 2 felii de cozonac pe zi, dacă dorim să ne încadrăm în 2000-3000 de calorii consumate pe zi.

Desigur, dacă ești o persoană activă, faci sport și astfel ai nevoie de un aport mai mare de calorii, poți consuma mai mult desert.

Foto: VIS Fine Art/ shutterstock.com

Rețetă de cozonac tradițional românesc

Așa cum ți-am promis încă de la începutul articolului, am pregătit pentru tine și o rețeta tradițională de cozonac pufos, așa cum prepara bunica.

Rețetă cozonac tradițional românesc - Ingrediente:
    1 kg făină 200 g zahăr 4 ouă 200 ml lapte 200 g unt sau untură ori ulei Coajă rasă de la o lămâie O esență de vanilie sau rom 25 g drojdie proaspătă 100 g stafide O linguriță de sare

Pentru umplutură:

    200 g nucă măcinată 100 g zahăr 2 linguri de cacao 1 ou pentru uns cozonacul
Rețetă cozonac tradițional românesc – Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă jumătate din cantitatea de făină cu drojdia dizolvată în lapte călduț și zahăr. Lasă amestecul la dospit pentru 15-20 de minute, până când începe să crească.

Adaugă restul de făină, ouăle, untul topit, coaja de lămâie, esența de vanilie sau rom și sarea. Frământă bine aluatul până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Nu uita, cu cât framânți mai mult, cu atât făina de grâu dospește mai bine.

Lasă-l la dospit într-un loc cald timp de aproximativ 1-1,5 ore, până când își dublează volumul.

Între timp, pregătește umplutura amestecând nucile măcinate cu zahărul și cacaoa.

După ce aluatul a crescut, împarte-l în bucăți egale pentru cozonaci. Întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, unge-o cu ou bătut și presară umplutură de nucă.

Rulează fiecare foaie de aluat, apoi împletește în două pentru a forma cozonacii și așază-i în tăvi unse sau acoperite cu hârtie de copt. Lasă-i să mai crească puțin timp de aproximativ 20-30 de minute.

Încălzește cuptorul la 180°C. Unge cozonacii cu ou și introdu-i în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-40 de minute sau până când devin aurii pe deasupra.

După ce sunt gata, lasă-i să se răcească înainte de a-i tăia. Poți servi cozonacii cu drag la masa de sărbătoare!

Această rețetă îți va umple casa de aroma delicioasă ce ne amintește de copilăria noastră alături de bunici.

Sursa foto articol: Ralu Spatareanu/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: