Ei bine, având în vedere ingredientele pe care cozonacul le conține, nu este de mirare că e un desert foarte caloric.
100g de cozonac poate conține până la 400 de calorii, ceea ce este destul de mult, mai ales dacă îl consumăm la finalul mesei, când deja am ingerat o cantitate de alimente care și ele conțin calorii.
Cu alte cuvinte, lângă mese sănătoase, ne putem permite cel mult 2 felii de cozonac pe zi, dacă dorim să ne încadrăm în 2000-3000 de calorii consumate pe zi.
Desigur, dacă ești o persoană activă, faci sport și astfel ai nevoie de un aport mai mare de calorii, poți consuma mai mult desert.
Așa cum ți-am promis încă de la începutul articolului, am pregătit pentru tine și o rețeta tradițională de cozonac pufos, așa cum prepara bunica.
Rețetă cozonac tradițional românesc - Ingrediente:-
Kudika
Câte calorii au ardeii umpluți? Este acest preparat indicat la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are checul? Poate fi considerat un desert sănătos?
-
Kudika
Câte calorii are carnea de pui? Este adevărat că trebuie să...
-
Kudika
Câte calorii au macaroanele cu brânză și cât sunt de sănătoase...
-
Kudika
Câte calorii are ciorba de legume? Este recomandată la dietă?
-
Kudika
Câte calorii are ceapa și ce beneficii sănătoase prezintă?
-
Kudika
Îți plac Pastele Carbonara? Află câte calorii au! Bonus: o rețetă...
-
Kudika
Migdalele: calorii, conținut nutrițional, beneficii sănătoase și...
-
Kudika
Câte calorii are broccoli și de ce ne recomandă specialiștii să îl...
Pentru umplutură:
Într-un bol mare, amestecă jumătate din cantitatea de făină cu drojdia dizolvată în lapte călduț și zahăr. Lasă amestecul la dospit pentru 15-20 de minute, până când începe să crească.
Adaugă restul de făină, ouăle, untul topit, coaja de lămâie, esența de vanilie sau rom și sarea. Frământă bine aluatul până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Nu uita, cu cât framânți mai mult, cu atât făina de grâu dospește mai bine.
Lasă-l la dospit într-un loc cald timp de aproximativ 1-1,5 ore, până când își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în bucăți egale pentru cozonaci. Întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie dreptunghiulară, unge-o cu ou bătut și presară umplutură de nucă.
Rulează fiecare foaie de aluat, apoi împletește în două pentru a forma cozonacii și așază-i în tăvi unse sau acoperite cu hârtie de copt. Lasă-i să mai crească puțin timp de aproximativ 20-30 de minute.
Încălzește cuptorul la 180°C. Unge cozonacii cu ou și introdu-i în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-40 de minute sau până când devin aurii pe deasupra.
După ce sunt gata, lasă-i să se răcească înainte de a-i tăia. Poți servi cozonacii cu drag la masa de sărbătoare!
Această rețetă îți va umple casa de aroma delicioasă ce ne amintește de copilăria noastră alături de bunici.
Sursa foto articol: Ralu Spatareanu/ shutterstock.com
Spune-ti parerea!