Bucataria plantelor

Bucataria plantelor
Kudika
5 Iulie 2006

Plantele aromate sunt delicioase, dar si pretioase pentru sanatate. Medicii indieni si chinezi le foloseau de mult timp sub diferite forme: proaspete, uscate, infuzie sau cataplasme.

In secolul al XVI-lea in Europa, Nicolas Culpiper a pus bazele unei terapii in care plantele si ierburile joaca un rol important. Fitoterapia, in zilele noastre, cunoaste un recul. Stiinta a studiat plantele pentru a descoperi secretele binefacatoare. Ele contin toate uleiurile esentiale in care sunt concentrate arome dar si substante chimice active si benefice, mentionand puterea antioxidantilor care combat efectelor imbatranirii si antisepticilor contra infectiilor. Plantele medicinale Multe ierburi sunt bogate in vitamine. Anumite plante aromatice sunt atat de concentrate in principii active incat industria farmaceutica le exploateaza la maxim. Plantele sunt fragile, rau conservate isi pierd aroma in cateva ore. Le veti pastra mai bine o zi sau doua invelite intr-un prosop umed si le puneti la frigider. Pentru a le pastra mai mult timp amestecati plantele uscate cu putin ulei de masline si congelati-le. Pentru a da un nou gust mancarii dumneavoastra incercati combinatii originale. Busuiocul Puteti folosi aceasta planta pentru cartofi si legume sot. Piureului de cartofi ii da un gust perfect. Antiseptic si tonifiant ajuta la combaterea migrenei si insomniei. Cimbrul Este des folosit la preparatele de carne si de peste. Diuretic, cimbrul este expectorant (se gaseste in siropul contra tusei) si afrodisiac. Menta Se foloseste la unele preparate din carne. Marinati cateva ore o bucata de carne de miel cu usturoi, ulei de masline si foi de menta apoi o puteti la prajit la gratar sau la tigaie. Puteti folosi la fructele de mare si la preparate din oua. Stimuleaza digestia. Spaghete cu scoici in sos de menta Pentru 4 persoane; timp de preparare: 25 minute; timp de fierbere: 10 minute. Ingrediente: 350 g de paste, 500 g scoici, 10 ml de vin alb, 2 lingurite de ulei de masline, 2 lingurite de piper, un varf de cutit ardei iute. Sosul se prepara din: 100 g de spanac, usturoi, pin, menta, 8 lingurite de ulei de masline, sare, piper negru macinat, ardei iute. Mod de preparare Pregatirea sosului: amestecati toate ingredientele pana obtineti o pasta fina. O pastrati intr-un bol. In alt vas amestecati scoicile, vinul alb, uleiul de masline si piperul si le puneti la fiert timp de 20 de minute. Apoi strecurati acel suc obtinut si il amestecati cu sosul si apoi il varsati peste paste. Intre timp fierbeti spaghetele, scurgeti-le si puneti-le intr-un castron.. Repartizati-le in 4 farfuri, deasupra puneti scoicile fierte si serviti-le imediat. Sfatul nostru Traditionalul sos se prepara cu busuioc. Dar puteti incerca si cu patrunjel, arpagic. Tarhonul Este folosit la sandwichiu-rile cu unt. Rezultatul este suculent. Il puteti folosi si la salate. Vor capata o noua savoare. Tarhonul are proprietati digestive. Este vermifug (distruge viermii intestinali). Marar Are o delicata savoare, perfecta cu carnea de vitel si de pui. Il puteti folosi si la fileul de pasare. Puteti tapeta puiul in marar, iar apoi sa-l prajiti intr-o cratita cu ulei de masline. Este antiseptic si ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Asmatui Savoarea sa este minunata la salata de rosii. Este agreabila si pentru oua. Faciliteaza digestia. Coriandru Este prezent in bucataria asiatica. Este utilizat la sosuri. Anti-infectios, coriandru stimuleaza digestia. Creveti cu rozmarin si lamaie Pentru 4 persoane; timp de preparare: 15 minute; timp de fierbere: 10 minute. Ingrediente: 800 g creveti, 3 lamai, rozmarin, salvie, ulei de masline, salata, sare si piper. Mod de preparare Se repartizeaza salata in 4 farfurii, se adauga sarea, piperul, putin ulei de masline si sucul de lamaie. Crevetii se sareaza si se pipereaza apoi se pun intr-o tigaie si ii fierbeti la foc mare cu ulei de masline timp de cateva minute. Puneti crevetii calzi peste salata. Decorati salata cu rozmarin, foi de salvie si cu bucati de lamaie. Sfatul nostru Pentru a da un parfum crevetilor puteti sa-i marinati pentru o noapte in ulei de masline la care se adauga rozmarin si salvie. Sursa: sanatateata.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.




Setari Cookie-uri