Setari Cookie-uri

Cum sa prevenim toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare (TIA) reprezinta un real pericol pentru sanatatea noastra in aceasta perioada calda a anului, mai ales in conditiile unor temperaturi mai mari de 30 de grade C.

TIA sunt provocate de diversi agenti patogeni care ajung in tubul digestiv odata cu alimentele sau apa de baut si se inmultesc determinand o serie de modificari patologice digestive si generale de tip infectios care pot produce alterarea grava a starii generale bolnavului. Toxiinfectiile alimentare pot fi provocate si ca urmare a manipularii de produse alimentare de catre persoane care prezinta infectii ale pielii la nivelul mainilor. Caracteristica de baza a acestor afectiuni este marea lor contagiozitate, adica se raspandesc rapid de la sursa de imbolnavire la un mare numar de indivizi, fenomenul imbolnavirilor fiind astfel greu de controlat. Practic toxiinfectiile alimentare pot afecta toate persoanele dintr-o colectivitate daca aceste persoane au consumat aceleasi aliment contaminat. Colectivitatile afectate pot varia ca dimensiuni de la o familie pana la un intreg grup populational (sat, comuna) daca au consumat acelasi aliment sau au baut din aceeasi sursa infectata (cum se intampla la petreceri, nunti). Manifestarile clinice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: dureri abdominale, varsaturi, diaree, febra, dureri de cap, stare de rau, simptome care presupun prezentarea de urgenta la medic. Desi grave, toxiinfectiile alimentare pot fi prevenite daca se respecta urmatoarele reguli de igiena : - spalarea pe maini cu apa si sapun inainte de fiecare masa; - spalarea fructelor si legumelor inainte de a fi consumate; - verificarea termenului de valabilitate a tuturor alimentelor preambalate; - evitarea achizitionarii de produse alimentare din unitati comerciale care nu au conditii de pastrare (lazi frigorifice, aer conditionat); - verificarea aspectului apei de baut (culoare, turbulenta, gust) si fierberea acesteia inainte de consum ori de cate ori este tulbure; - evitarea cumpararii de produse alimentare care sunt manipulate de persoane cu furuncule, taieturi, zgarieturi la nivelul mainilor. Alimentele frecvent incriminate in producerea toxiinfectiilor alimentare sunt: ouale, branzeturile, cremele, maioneza, carnea tocata etc. Sursa: stirimedicale.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 August 2006
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.