Setari Cookie-uri

Meniul de Craciun

Retete pentru specialitati de Craciun... daca vei urma instructiunile exacte, vei avea bunatati de Craciun ca la mama acasa!

Retete pentru specialitati de Craciun... daca vei urma instructiunile exacte, vei avea bunatati de Craciun ca la mama acasa! Sarmalute Ingrediente: Un kg de carne tocata de porc, 200 grame slanina, doua verze murate, 300 g ceapa, 100 g orez, un paharel de bulion, piper si sare (dupa gust), samanta de marar, sorici. Mod de preparare: Foile de varza se desfac cu grija pentru a nu se rupe. Partea din mijlocul verzei sa toaca marunt si se aseaza pe fundul unei cratite. Se presara marar si se aseaza sorici peste varza tocata. Ceapa se caleste si se amesteca intr-un vas cu carnea tocata si slanina taiata cubulete. Se adauga sare si piper dupa gust. Amestecul se asaza pe foile de varza intr-o cantitate cat mai potrivita - nici prea mult pentru ca riscam sa se desfaca la fiert sarmalutele pentru ca se umfla orezul, dar nici prea putin. Apoi, sarmalutele se asaza in straturi, insa cratita nu se umple, pentru ca poate da in foc. Peste sarmale se pune apa cat sa le acopere. Bulionul se adauga dupa ce sarmalele au dat in clocot prima data, iar apoi cratita se intrduce in cuptor, la foc mic, unde se lasa pentru cateva ore, pana cand scade zeama. Se serveste cu smantana pe deasupra (cine se mai gandeste la calorii de Craciun?) si cu mamaliguta. Mamaliguta se prepara astfel: se pune intr-un tuci apa la fiert impreuna cu o lingurita de sare si una de ulei. Cand da in clocot se adauga malaiul presarand putin cate putin in timp ce amesteci cu o lingura de lemn. Carnati Ingrediente:1 kg carne tocata de porc (eventual se amesteca si slanina), intestine de porc bine spalate, sare, piper si alte mirodenii dupa gust. Mod de preparare: Se amesteca sarea, mirodeniile, piperul si carnea tocata pana la omogenizare. Se pune dispozitivul special pentru carnati la masina de tocat si se introduce compozitia prin masina in intestine. Se leaga la ambele capete intestinul. Se lasa la uscat sau se prajeste. Piftie Ingrediente: se pot folosii: urechi, cap si picioare de porc, rasol. Pentru 1 kg din aceste ingrediente, se adauga, 300 grame carne de porc, sorici, 100 g ceapa, 100 g morcovi, 50 g usturoi, 1 radacina patrunjel, 1 postarnac, doua oua fierte taiate felii, sare si piper dupa gust. Mod de preparare: Urechile, capul, picioarele, soriciul, carnea (etc) si rasoul se pun la fiert impreuna cu o lingurita de sare. Se lasa sa dea in clocot si se adauga zarzavaturile. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand furculita intra foarte usor in carne. Pentru a testa daca sosul se intareste luam cateva picaturi intr-o lingura si le lasam la racit. Daca nu se intaresc, se mai lasa la fiert. Daca s-a intarit se opreste focul si se lasa o zi la rece, eventual pe un balcon inchis. A doua zi se scoate carnea si se dezoseaza, iar carnea se asaza portionat in castronele. Sosul se incalzeste iar si, odata lichefiat, se trece printr-o sita. Apoi se adauga o capatana de usturoi pisat si se imparte in vasele in care este asezata carnea. Se decoreaza cu felii de ou fiert si morcov. Se lasa la racoare si se mananca imediat ce se termina postul! Cozonac Ingrediente: 8 oua, 1 kg faina, 50 g dojdie, 800 g zahar, 500 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat, 250g unt, 1 praf de sare, coaja de lamaie, 2 lingurite esenta de rom, 50 ml ulei, jumatate de kg nuci macinate. Mod de preparare: Aluatul: Laptele se pune la fiert si se incalzeste putin. Apoi se dizolva in el drojdia. Se adauga 300 g de zahar, 1 praf de sare, coaja de lamaie, zaharul vanilat si romul. Ouale se separa, iar 4 albusuri se bat bine, un galbenus se pastreaza, iar restul se adauga la amestec. Apoi se adauga cate putin faina si se mesteca. Atunci cand amestecul devine omogen, se framanta cu mana adaugand in continuare faina. Coca se lasa la crescut, la cald, aproximativ jumatate de ora. In acest timp pregatim umplutura. Umplutura Cele patru albusuri batute bine se amesteca cu un praf de sare si 500 g zahar pe care il adaugam putin cate putin. Apoi se adauga nucile macinate. Coca se imparte in doua si se intinde cu facaletul. Umplutura se intinde pe coca si apoi se ruleaza. Se asaza in doua forme unse in prealabil cu ulei sau cu unt, iar cozonacii se ung cu galbenus pe deasupra. Se baga la cuptor timp de aproximativ jumatate de ora, pana cand se rumenesc. Atentie! Cuptorul nu se deschide in timpul coacerii. Craciun fericit si pofta buna!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Decembrie 2006
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.