Nutritionistii, prietenii, revistele si ziarele repeta obsesiv o idee: alimentatia sanatoasa. Putini dintre acestia explica ce inseamna aceasta alimentatie. Ne gasim astfel in situatia de a ne da toata silinta sa ne alimentam sanatos in speranta ca tot ce e scump e si bun, ori dimpotriva, tot ce e luat "din piata, direct de la tarani" e alegerea corecta. Iata o lista cu 7 dintre cele mai sanatoase alimente pe care le consuma si cateva motive pentru care ti le recomandam: Mere Un proverb englezesc spune "An apple each day keeps the doctor away" ("Un mar pe zi te va tine departe de doctor"). Acest lucru se explica prin faptul ca merele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la reducere nivelului colesterolului si a glucozei din sange. Ele sunt de asemenea o sursa importanta de vitamina C care are un rol important in mentinerea sanatatii vaselor de sange si contribuie la absorbtia fierului si a acidului folic in organism. Migdale Aceste alune in forma de lacrima sunt pline de un adevarat set de nutrienti: fibre, magneziu, fier si calciu. De fapt, migdalele au mai mult calciu decat oricare alte alune din aceeasi categorie (23 de migdale contin 70 de miligrame de calciu). In plus, o portie de migdale ofera jumatate din aportul zilnic de vitamina E de care avem nevoie. Totodata, migdalele reprezinta si o sursa extraordinara de proteine, avand un efect benefic asupra mentinerii sanatatii inimii. Fasolea uscata Fara indoiala, fasolea uscata este o solutie excelenta pentru alimentarea proprie cu fier, magneziu, fosfor, potasiu si tiamina (vitamina B1). De altfel, ea are un continut scazut de grasimi si calorii fiind recomandabila in curele de slabire. Fitonutrientii ce se gasesc in acelasi timp in fasolea uscata previn bolile cronice cum ar fi cele cardiovasculare sau cancerul. Somon Somonul este o sursa excelenta de acizi grasi omega 3 care previn aparitia trombilor ce pot cauza infarctul si protejeaza impotriva aparitiei palpitatiilor, reducand totodata si nivelul trigliceridelor. Mai mult, somonul are un continut scazut de grasime saturata si colesterol, oferind in schimb beneficiile proteinei (chiar daca, paradoxal, poarta numele de peste gras). Spanac Spanacul are un continut foarte ridicat de vitamina A, C si acid folic (vitamina B9). De asemenea el aduce cu sine si o cantitate insemnata de riboflavina (vitamina B2), vitamina B6, fer si magneziu. Din acest motiv spanacul contribuie la mentinerea imunitatii inaintea bolilor si la pastrarea aspectului sanatos al pielii si al parului. Cartofi dulci Culoarea usor portocalie a acestui tip de cartofi indica nivelul ridicat de beta caroten care, alaturi de vitamina A, reduce efectele imbatranirii si diminueaza riscul aparitiei cancerului. Cartofii dulci sunt si o sursa importanta de fibra, vitaminele B6, C si E, acid folic si potasiu. Si, ca majoritatea legumelor, nu contin grasimi si au un continut caloric redus (un cartof de marime medie are aproximativ 55 de calorii) Suc de legume Sucul de legume contine aproape toate mineralele, vitaminele si ceilalti nutrienti ce se gasesc in legumele proaspete fiind astfel un mod relativ facil de a le include pe acestea din urma in dieta dumneavoastra. Sucul de tomate contine totodata numeroase substante care reduc riscul producerii infarctului, a cancerului de prostata si a altor tipuri de cancer. Articol sustinut de
Cum sa mananci sanatos la birou
Invata cum sa mananci bine si sanatos
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: