Setari Cookie-uri

Fumatul imbatraneste

Se stie ca fumatul este un factor de risc major pentru o serie de afectiuni dintre cele mai grave, precum cancerul, infarctul miocardic, boli respiratorii, boli ale arterelor, dar se cunosc intr-o mai mica masura o serie de efecte neplacute ale fumatului precum imbatranirea pielii si caderea parului.

Se stie ca fumatul este un factor de risc major pentru o serie de afectiuni dintre cele mai grave, precum cancerul, infarctul miocardic, boli respiratorii, boli ale arterelor, dar se cunosc intr-o mai mica masura o serie de efecte neplacute ale fumatului precum imbatranirea pielii si caderea parului.

Intr-adevar, fumatul induce o imbatranire prematura a pielii care a atras atentia comunitatii medicale, iar o serie de studii au aratat o relatie directa intre fumat si caderea si albirea precoce a parului.

Desi acestea sunt fenomene fiziologice normale si urmarea fireasca a procesului de imbatranire cu care fiecare dintre noi ne vom intalni la un moment dat, aparitia lor precoce, la varste foarte tinere, exclude aparitia lor fiziologica, si le aseaza in zona patologicului, alaturi de alte efecte nefaste ale fumatului.

Oamenii de stiinta au descoperit de ce fumatorii par mai batrani decat persoanele care nu fumeaza. Un studiu efectuat de dermatologi, a aratat ca fumatul activeaza genele responsabile de producerea unor enzime din piele (numite matrix metaloproteinaze) care distrug colagenul, principala proteina a pielii care ii confera elasticitate. Pielea fumatorilor isi pierde astfel elasticitatea, se contracta, face numeroase riduri. Cearcanele apar ma frecvent la persoanele fumatoare, iar tegumentul acestora capata o paloare gri pamantie.

Mecanismul prin care fumatul cauzeaza caderea parului este multifactorial si tine probabil de efectul tutunului asupra microvascularizatiei radacinii firului de par. Se stie ca fumul de tigara contine o serie de substante nocive care au potential de distrugere a ADNului foliculului de par, modificand in acelasi timp, echilibrul dintre substantele care intervin in controlul remodelarii tisulare in timpul ciclului de crestere a firului de par. In plus, fumul de tigara are efect pro-oxidant determinand inflamatia si apoi fibroza foliculului pilos. Rezultatul va fi distrugerea foliculilor si lipsa de regenerare a firelor de par.

Un alt mecanism care s-a pus in evidenta si care explica efectul tutunului de cadere a parului este modificarea de catre fumul de tigara a raportului estrogeni - androgeni, prin scaderea nivelului primilor. Astfel, se creaza un status hipo-estrogenic, care favorizeaza caderea parului.

Daca semnalele de alarma trase asupra tutunului si bolilor grave pe care acesta le produce nu v-au determinat sa va lasati de fumat, poate ca efectele negative de ordin estetic va vor mobiliza si veti renunta in cele din urma ca acest viciu. In plus, inainte de a va cheltui banii pe diferite produse cosmetice care sa compenseze efectele inestetice ale tigarilor, ar trebui sa stiti ca renuntarea la fumat este cel mai bun dintre ele.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.