Setari Cookie-uri

Nevoia de apa

De cata apa avem de fapt nevoie?

Continutul de apa din organism Aceasta notiune este relativa deoarece depinde atat de corpul fiecarei persoane in parte cat si de greutatea fiecaruia. Cu toate acestea, corpul omenesc contine in medie aproximativ 55 pana la 70% apa. Pentru a putea intelege ce inseamna varsta intr-o asemenea conjunctura, un bebelus este 75% apa pe cand o persoana in varsta este aproximativ 60% apa, uneori chiar mai putin. Persoanele obeze au in organism o cantitate mai mica de apa deoarece celulele de grasime contin 25% apa fata de cele musculare care au in medie 75% apa. Pe de alta parte creierul omenesc este format din 75% apa in timp ce sangele contine 80% apa. Pana si substante dure cum ar fi oasele (20%) si dintii (5%) au o anumita cantitate de apa. Indiferent de stilul de viata, de personalitate, de tot ceea ce deosebeste o persoana de cealalta, toti pot fi de acord intr-o privinta: apa este un element necesar supravietuirii. Apa este un adevarat "izvor al vietii" care curge in noi. Pierderile zilnice de apa Organismul uman are nevoie zilnic de o rezerva de apa deoarece acesta pierde o cantitate importanta in fiecate zi. Cercetarile au demonstrat ca o persoana poate pierde de la 8 pana la 9 cesti de fluid pe zi fie prin transpiratie, urina chiar si prin respiratie. Este dificil pentru organism sa-si procure apa din alt loc decat din apa insasi. Bauturile acidulate si alcoolul fura cantitati importante de apa din organism, si cu toate astea, pana si bauturi precum cafea, lapte sau nectar folosesc apa din corpul nostru pentru a fi digerate complet. Rolul apei in viata de zi cu zi Apa joaca un rol vital in aproape orice functie a organismului nostru. Fara ea unele procese precum digestia, absorbtia substantelor nutritive si reactiile chimice necesare (hidroliza) organismului nostru nu s-ar putea realiza si asta ar insemna un adevarat dezastru. Apa mai este necesara si stocarii de energie. In acelasi timp ea formeaza o structura particulara al carei model si forma se pare ca este folosita ca material adeziv in arhitectura celulelor. Apa este esentiala pentru o circulatie adecvata a fluidelor in corpul omenesc, cat si pentru mentinerea flexibilitatii vaselor de sange. In cazul in care necesarul de apa al corpului nu este satisfacut, se poate ajunge la o deshidratare cronica a celulelor. In aceasta stare celulele corpului nu sunt hidratate indeajus, ele devin vulnerabile, slabindu-le rezistenta in fata agentilor patogeni. Toate acestea au ca rezultat slabirea intregului sistem imunitar, fapt ce va duce ulterior la dezechilibre nutritionale, chimice si ale PH-ului. Deshidratarea poate surveni in orice moment al anului, nu numai in timpul verii, cand este cald. Uscaciunea ce poate aparea in timpul iernii, deshidrateaza corpul mai repede decat pe timp de vara cand este mai cald. Astfel ne confruntam cu o alta problema cauzata tot de apa: Cata apa trebuie sa bem? In unele cercetari se foloseste o scala glisanta de un mililitru de apa pentru fiecare calorie arsa (eliminata). Aceasta scala nu se poate aplica totusi pentru femeile gravide sau cele care alapteaza, pentru sugari, copii si adulti care sunt bolnavi. Pornind de la aceste masuratori, un om obisnuit care arde in fiecare zi aproximativ 2900 de calorii, are nevoie de 2900 de mililitri de apa sau aproape 12 cesti, iar o femeie are nevoie de 2200 de mililitri deoarece aceasta arde aproximativ 2200 de calorii in fiecare zi. Cantitatea de apa pe care o bem trebuie sa creasca in cazul persoanelor foarte active, in cazul celor care petrec mult timp in caldura sau daca vremea este umeda. Pentru a putea sti daca organismul primeste destula apa, un punct de plecare ar putea fi culoarea urinei. Daca aceasta este de un galben pal, atunci, beti destule lichide. Daca culoarea acesteia este un galben inchis si are un miros puternic sau daca este eliminata de mai putin de 4 ori pe zi, atunci in mod sigur trebuie marit consumul de apa. Apa pe care corpul o pierde in diferitele sale procese o putem procura din lichidele pe care le consumam, alimentele pe care le mancam sau chiar din propriul corp. Sistemul nostru digestiv poate produce aproximativ o cana de apa ca rezultat al metabolismului si al digestiei. Multe persoane nu isi dau seama ca alimentele reprezinta o sursa importanta de fluide, dar nu numai. Legumele si fructele contin aproximativ 95% apa si chiar mancarea "uscata" cum ar fi painea sau branza contin pana la 35% apa. Persoane care sunt predispuse la deshidratare sunt copiii mici, persoanele in varsta, cele care au pietre la rinichi, persoane care traiesc intr-un climat de desert sau acelea care petrec mult timp in avioane sau oricare alt mediu cu aer uscat reciclat. Exista totusi si o alta parte a acestei probleme, cum ar fi consumarea de prea multa apa ce poate duce la "intoxicatie cu apa". Desi este rara, poate provoca dureri de cap slabe, confuzie, vedere incetosata, crampe, si in cazuri grave (extrem de rare) convulsii sau chiar moarte. Cand corpul primeste prea multa apa sau prea multa apa este consumata intr-o perioada scurta de timp, rinichii nu pot procesa excesul destul de repede si sangele devine prea diluat astfel incat nu exista destul sodiu in sange. Aceasta boala este numita hyponatremie. La aceasta boala sunt predispusi atletii precum maratonistii, diabeticii care au medicamentatie antidiuretica, persoane bolnave psihic precum schizofrenia, si persoane care consuma droguri interzise precum ecstacy deoarece creaza un raspuns anormal de sete. Sursa: armonianaturii.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.