Setari Cookie-uri

SOS: Deshidratarea!

Consumul de apa in cantitati scazute este o problema valabila pentru foarte multe dintre noi, insa vara aceasta problema se agraveaza si rezultatele negative nu intazie sa apara.

Consumul de apa in cantitati scazute este o problema valabila pentru foarte multe dintre noi, insa vara aceasta problema se agraveaza si rezultatele negative nu intazie sa apara.

Sunt deshidratata?

Pentru a afla daca esti deshidratata este suficient sa iti ciupesti usor antebratul. Daca va ramane o urma cat de slaba atunci esti deshidratata!

De ce trebuie sa consumam apa ?

Apa are un rol esential in organism. Ea are un rol foarte important asupra tuturor proceselor vitale ce se desfasoara la nivelul tuturor structurilor din organism. Din acest motiv alimentatia organismelor tinere trebuie sa fie bogata in apa fiindca acestia au un metabolism mai intens si o activitate fizica crescuta. In cazul unui aport insuficient organismul va incerca sa compenseze lipsa pana la un punct in care, fiind suprasolicitat, va ceda intr-un fel sau altul. Bolile renale sunt cel mai celebru exemplu, insa fac parte dintr-o lunga lista de tulburari ce pot fi cauzate de un aport hidric insuficient. Durerile de cap, memoria slaba si imposibilitatea de concentrare pot fi cauzate de un aport insuficient de apa fiindca 75% din creierul nostru este compus din apa, iar in lipsa acesteia nu mai poate functiona normal. Dintre problemele de ordin estetic ce apar in cazul unui aport insuficient de apa fac parte ridurile, celulita, pielea “lasata”.

Cata apa trebuie sa consumam?

Pentru o greutate de 50 kg este necesar un aport hidric de 1,6 l de apa. Odata cu cresterea greutatii, este necesara o cantitate crescuta de apa. Volumul optim se obtine impartind la 30 greutatea in kilograme. De exemplu, pentru o greutate de 60 kg vei avea nevoie de doi l de apa zilnic, pentru 70 kg, 2,5 l samd.

Daca bei cafea, trebuie sa compensezi efectul deshidratant al acesteia cu un pahar de apa. De altfel, la necesarul zilnic de apa se adauga cate un pahar pentru fiecare doza de cafea, ceai si bautura racoritoare. Nevoia de apa creste si atunci cand avem o alimentatie bogata in proteine, dar apa variaza si in functie de conditiile de mediu: caldura verii si uscaciunea aerului. Din acest motiv nu trebuie sa eziti sau sa uiti sa bei cat mai multa apa in timpul verii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.