Carte si vin, eveniment Ambrosio by Vincon Romania

Carte si vin, eveniment Ambrosio by Vincon Romania
Kudika
30 Iulie 2013

In fiecare picatura de vin se afla o poveste ce merita sa fie ascultata. Cu atat mai mult cu cat aceasta este spusa de scriitori de renume.

comunicat de presa

Vineri seara s-au alaturat degustarii de vin Ambrosio by Vincon, care a avut loc pe terasa restaurantului Melodia din Venus, Mircea Cartarescu, Dan C. Mihailescu si Radu Paraschivescu.

Seara a fost deschisa cu o degustare Ambrosio si Rosé Verité, invitatii intretinuti cu povestile despre vin spuse de cei trei scriitori.

Relatia stransa dintre vin si literatura a fost prezentata de Dan C. Mihailescu care a povestit cum tipurile de alcool consumate traditional definesc geografiile literare.

“Provinciile literare sunt marcate puternic de licorile specifice. Vinul dulce, atat de iubit in Moldova, transmite si scriiturii predispozitia la visare si reverie, dupa cum se vede la Eminescu sau Creanga, iar palinca, specifica Ardealului, impune un realism sobru intalnit la Rebreanu, Agarbiceanu sau Goga. Exista o legatura filiala intre vin si scriitura, ambele avand in comun visarea, singuratatea, iubirea, dar si aceeasi dorinta de evadare”.

Povestea emotionanta a celui mai bun vin din lume a fost impartasita de Mircea Cartarescu. “Am baut multe vinuri, dar cel mai bun vin a ramas cel facut acasa, de parintii mei. Impreuna dadeam strugurii prin masina de tocat carne, iar ce rezulta curgea in ligheanul pe care mama il folosea tot pentru tocatul carnii.

Mustul obtinut era pus in doua damigene din sticla si tinute pe balcon, alaturi de gainile pe care le aveam acolo. Vinul care rezulta din procesul intim de manjire pe maini era baut apoi toata iarna si pot sa spun ca niciodata nu am baut un vin mai bun, mai ametitor, ca stare de spirit pe care o inducea, ca acesta.

De cate ori stau si beau un vin foarte bun, ca cele din aceasta seara, nu pot sa nu ma gandesc la el ca la vinul primordial, ca la cel facut de parintii mei”.

Alaturi de Mircea Cartarescu, Dan C. Mihailescu si Radu Paraschivescu au mai participat la degustarea de vin si Ioana Parvulescu, Ioana Nicolae, Tania Radu, Sega si Lidia Bordea.

Evenimentul este parte a festivalului “Carte la Nisip”, ce se desfasoara in perioada 22 iulie – 11 august.

Degustari de vin si vinars Vincon Romania vor avea loc in fiecare seara de vineri si sambata pe terasa hotelului Melodia din Venus.

Astfel, de-a lungul verii invitatii vor putea degusta cele mai apreciate vinuri Vincon Romania: Ambrosio, Oenoteca, Comoara Pivnitei, Beciul Domnesc, 7 Pacate si Vita Romaneasca si a vinarsurilor JAD si Miorita.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri