Expozitia "IA:Semne si Poveste" gazduita de mall Promenada mai poate fi vizitata pana pe 26 aprili"

Expozitia

Expozitia cuprinde ii din perioada interbelica si antebelica, cu valoare de patrimoniu

Comunicat de presa

Aseara, in cadrul unui eveniment de presa, curatorul expozitiei "IA: Semne si Poveste", Iulia Gorneanu, a prezentat povestea iilor din perioada interbelica si antebelica expuse in mall Promenada. Inaugurata pe 11 aprilie, expozitia mai poate fi vizitata pana pe 26 aprilie.

Iulia Gorneanu a vorbit despre semnificatiile purtate de ia romaneasca si despre importanta pe care aceste obiecte o aveau in viata femeilor din comunitatea traditionala. Fiecare dintre iile expuse are o poveste, unele dintre ele fiind tesute pentru momente importante din viata femei care o purta.

"Cele trei ii ce formeaza tricolorul sunt din zona mea, din Tara Fagarasului. Cea galbena este o ie de mireasa din Sambata de Sus (o am si pe cea a mirelui), iar celelalte doua sunt din satul meu, Vistea de Sus. Sunt singurele ii tesute din expozitie, celelalte fiind cusute, pe panza tesuta in casa, desigur. Toate trei sunt din perioada anilor 30-40", spune Iulia Gorneanu.

In filozofia taraneasca, iile aveau si un puternic rol de integrare, credinta populara spunea ca doar femeile imbracate in ie pe ultimul drum vor fi recunoscute de neam si vor putea fi primite in lumea stramosilor. Aceasta este povestea aflata de catre curator de la o femeie din Tara Lapusului, care i-a daruit una dintre iile din cadrul expozitiei.

"De la lelea Nastacuta am aflat ca femeile din satul ei isi pregatesc din vreme ia pe care o vor purta pe ultimul drum. A plecat purtand-o pe cea mai frumoasa iar acum, din lumea de dincolo, se bucura vazand ca una dintre iile cusute de ea duce povestea mai departe", povesteste Iulia Gorneanu.

Vesmintele expuse sunt piese autentice, cusute sau tesute manual, iar unele dintre acestea au fost salvate in ultima clipa, cateva chiar din gunoi, si reconditionate.

Este binecunoscut faptul ca ia a depasit demult granitele Romaniei, a inspirat mari pictori si a fost purtata de catre celebritati precum Kate Moss, Halle Berry sau Emma Stone. Expozitia din mall Promenada isi propune sa apropie femeile de acest vesmant, semnalizand dimensiunea culturala a iei romanesti si incurajand totodata integrarea ei, cu creativitate, in tinute urbane.

Expozitia "IA: Semne si Poveste", un proiect sustinut de V for Vintage, se afla la nivelul 1 din mall Promenada si poate fi vizitata gratuit pana pe 26 aprilie. Mai multe detalii despre eveniment puteti descoperi pe promenada.ro sau pe Facebook, Promenadaro.

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri