Setari Cookie-uri

ZIUA IEI, celebrata la Mall Promenada printr-un seminar de initiere in arta acului si a camasii traditionale romanesti

Evenimentul a marcat finalul expozitiei „ie veche, ie noua”, cu desemnarea celor doua ii castigatoare

Comunicat de presa

Expozitia "ie veche, ie noua", gazduita de mall Promenada in perioada 31 mai - 24 iunie, si-a desemnat castigatoarele concursului de creatie de ii, cu ocazie Zilei Internationale a Iei. Expozitia a reunit 29 de piese originale, lucrate manual de membrele comunitatii SEMNE CUSUTE, si s-a incheiat cu un seminar de coasere a iilor, sustinut de Ioana Corduneanu, fondatoarea blogului SEMNE CUSUTE si a comunitatii SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE.

Iile au fost jurizate de catre Dr. Varvara Buzila, Nelu Dumitrescu, Sebastian Paic, specialisti in folclor si etnografie, si Ioana Corduneanu. Acestia au desemnat cate o castigatoare pentru fiecare dintre categoriile ie veche si ie noua. Cele doua castigatoare desemnate sunt Alexandra Pogacean (camasa de Ilfov) la categoria ie noua si Marioara Constantin (camasa cu ciupag) categoria ie veche. Alaturi de cele 29 de piese, expozitia a cuprins si un vesmant cusut de Ioana Corduneanu, intr-un gest de solidaritate cu membrele Sezatorii Virtuale.

Citește și:

Iile pentru concurs au fost create conform traditiei, acestea fiind cusute din octombrie 2014, cand s-a dat startul concursului, pana la finalul inscrierilor. Ca recunoastere, castigatoarele au primit doua piese de port ce vor completa iile lucrate manual, precum si un loc la masa juriului ce va delibera in concursul de anul viitor.

Expozitia de la mall Promenada a cuprins 3 categorii de piese: "IE NOUA" - un omagiu adus creativitatii, care a cuprins 7 piese cusute de la zero, "IE VECHE" - un omagiu adus traditiei, care a cuprins 10 piese cusute pornind de la o ie existenta, "IE IN DEVENIRE" - 12 piese care fie au fost finalizate dupa termenul limita, fie erau inca in lucru.

"A fost o incantare sa vad un vis ambitios capatand contur prin aceasta expozitie. Concurentele s-au intrecut pe ele insele si au intrecut asteptarile juriului. Ma bucur ca, alaturi de creatoarele acestor ii adevarate, am avut ocazia sa oferim vizitatorilor mall Promenada o incursiune in istoria portului romanesc." a declarat Ioana Corduneanu.

Citește și:

Evenimentul s-a bucurat si de prezenta Iuliei Gorneanu, una dintre sustinatoarele active ale culturii romanesti si curatorul primei expozitii de ii gazduite de mall Promenada, "IA: Semne si Poveste". Aceasta detine o colectie impresionanta cu vesminte autentice, cusute sau tesute manual, din toate zonele tarii, unele dintre ele datand chiar din anul 1900.

Odata cu acest eveniment, a fost decisa si tema concursului de anul viitor, "IA AIDOMA", care va urmari reproducerea unor camasi romanesti care se regasesc in prezent in muzee prestigioase din lume precum Muzeul Metropolitan din New York sau Muzeul de Textile din Canada.

Povestea SEMNE CUSUTE a inceput in anul 2012, cand Ioana Corduneanu a lansat blogul cu acelasi nume, ce aduna peste 1000 de motive traditionale stravechi si modele de ii din spatiul romanesc, alaturi de scheme de croiala, tehnici de cusut si povesti despre ie si despre semne. In 2014, a luat nastere Sezatoarea Virtuala, SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE, o comunitate online cu peste 8.000 de membri, care isi propune sa creeze ii autentice, conform tratitiei stravechi.

Citește și:

Mai multe detalii despre eveniment puteti descoperi pe promenada.ro sau pe Facebook, Promenadaro.

Vizionare placuta


Kudika
29 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.