Setari Cookie-uri

Esti gravida? De cate ori trebuie sa mergi la stomatolog?

Gravida sau negravida, in principiu, trebuie sa mergi la stomatolog atunci cand ai nevoie si la controalele de rutina.

comunicat de presa

stomatolog

Sigur, gravida sau negravida, in principiu, trebuie sa mergi la stomatolog atunci cand ai nevoie si la controalele de rutina. Corect? Dar, totusi, peste tot auzim ca in timpul sarcinii este nevoie de o conduita aparte in ceea ce priveste relatia ta cu medicul stomatolog. Este de inteles de altfel, vorbim despre o situatie exceptionala care, vrem sau nu, se hraneste din noi.

Daca ar fi sa lucram ca la carte, ti-as spune ca o conduita corecta inseamna vizita la stomatolog inainte de sarcina, rezolvarea problemelor stomatologice, si aba apoi instalarea gravidantei. Din pacate, insa, realitatea ne demonstreaza ca, in majoritatea situatiilor, lucrurile nu stau asa, insa cu certitudine ele trebuies rezolvate atunci cand apar.

Pentru ca am vrut sa ne facem o idee de ansamblu despre modul in care ar trebui sa abordam relatia cu stomatologul inainte si in timpul sarcinii, am stat de vorba cu profesorul universitar doctor, Ligia Muntianu, medic stomatolog Smile Focus.

”Consultatia este primul pas fie ca vorbim despre o persoana insarcinata sau un pacient cu o situatie medicala normala”, explica medicul stomatolog. ”Sigur, de aici porneste o intreaba discutie, sunt situatii exceptionale care se aplica atunci cand ne confruntam cu o pacienta insarcinata. Acestea sunt, insa, situatii despre care vom discuta in continuare, punctuala, continua medicul stomatolog Ligia Muntianu.

1. Femeile insarcinate trebuie sa faca, cel putin 2 igienizari profesionale in timpul sarcinii. In plus, daca vorbim despre o gravida cu probleme de tipul paradontozei sau gingivitei, recomand 3, 4 igienizari. Mancatul mult mai des favorizeaza aparitia placii bacteriene, iar asta determina aparitia patologiilor grave la nivelul gingiei sau al dintilor.

2. Se stie clar ca in primul si in ultimul trimestru de sarcina nu se face anestezie. Toate tratamentele stomatologice urgente, de tipul cariilor dureroase sau extrem de profunde, se realizeaza cu aplicarea unui pansament calmant, devitalizant.

3. Mare atentie la igiena zilnic. Cel putin 2 perieri pe zi si utilizarea din plin a atei dentare.

4. Ca sa preintampinam aparitia problemelor stomatologice, indicatia mea este sa se consume alimente bogate in calciu, el fiind primul care ”ne paraseste” in favoarea bebelusului.

5. Revenind la periaj. Poate exista posibilitatea ca pasta de dinti sa nu fie suportata, din cauza greturilor specifice gravidantei. Nu-i problema... se poate apela la simplul bicarbonat de sodiu sau, daca nici asa nu se poate, se poate realiza periajul numai cu apa.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.