Setari Cookie-uri

Campania 9 luni cu 0 alcool a crescut nivelul de informare cu privire la afectiunile care pot aparea la copii

Consumul de alcool in timpul sarcinii este asociat cu o serie de riscuri, ce pot aparea atat la mama, cat si la fat.

comunicat de presa

Am voie sa consum o cantitate mica de alcool in timpul sarcinii? Este o intrebare ce apare des atunci cand viitoarea mama afla ca este insarcinata. In acest context, Ursus Breweries, in parteneriat cu Asociatia Mame pentru Mame, incheie editia pilot a campaniei “9 luni cu 0 alcool”, initiativa lansata anul trecut si dezvoltata ca parte a unuia dintre angajamentele de dezvoltare durabila ale companiei, acela de a promova un consum reponsabil de alcool.

alcool in timpul sarcinii

Consumul de alcool in timpul sarcinii este asociat cu o serie de riscuri, ce pot aparea atat la mama (avort spontan, nastere prematura sau intarziata), cat si la fat (Spectrul Tulburarilor Alcoolice Fetale si Sindromul Alcoolic Fetal).

“De cele mai multe ori nu se acorda atentia necesara unui subiect atat de important. Viitorii parinti inca mai au perceptia eronata ca o cantitate mica de alcool consumata de mama in timpul sarcinii nu dauneaza sanatatii viitorului bebelus. Ursus Breweries, prin platforma www.desprealcool.ro, promoveaza constant un consum responsabil de alcool, ca parte a strategiei sale de dezvoltare durabila, Prosper. “9 luni cu 0 alcool” este prima campanie dezvoltata de un producator de bere din Romania care informeaza consumatorii asupra riscurilor consumului de alcool in timpul sarcinii. Suntem mandri ca am transmis, prin acest demers de pionierat, un mesaj direct catre viitorii parinti”, declara Robert Uzuna, Corporate Affairs Director, Ursus Breweries.

La inceputul campaniei, conform primei cercetari* sociologice realizate de Ursus Breweries prin intermediul Cult Market Research, peste un sfert dintre respondente considerau ca o cantitate mica de alcool, consumata ocazional in timpul sarcinii, nu dauneaza mamei sau copilului. Cercetarea a fost realizata in judetul Buzau, una dintre comunitatile in care compania este prezenta printr-o unitate de productie. La finalul campaniei, 74% dintre persoanele chestionate au aflat mesajul “Nu consuma alcool in timpul sarcinii!”.

Citește și:

Astfel, campania de informare implementata sub forma unui program pilot care a presupus si o serie de seminarii in Ramnicu Sarat, Gheraseni, Pogoanele si Nehoiu, din judetul Buzau, a adus rezultate importante precum:

  • O crestere de la 13% la 28% a constientizarii grupului tinta cu privire la existenta unor posibile afectiuni care pot aparea la copii din cauza consumului de alcool de catre mame in timpul sarcinii.
  • 83% dintre respondentii din judetul Buzau considera acum ca aceasta campanie le va determina pe viitoarele mame sa adopte un comportament responsabil cu privire la consumul de alcool in timpul sarcinii.
  • 97% dintre respondenti considera ca aceasta initiativa este importanta si trebuie continuata.

Ana Maita, presedinta a Asociatiei Mame pentru Mame si cate un medic din fiecare localitate au fost prezenti in cadrul acestor seminarii. Intalnirile informative au reprezentat un cadru relevant de discutii despre importanta unui stil de viata sanatos si, mai ales, despre riscurile asociate consumului de alcool in timpul sarcinii.

“Campania «9 luni cu 0 alcool» a fost o premiera in Romania si era nevoie de o astfel de informare. Noi stiam deja ca, din pacate, multe mame indiferent de mediu, nivel de educatie sau de venit, primesc informatii contradictorii in legatura cu ceea ce este bine si nu este bine sa faca in timpul sarcinii. Studiile recente demonstreaza ca factorii genetici conteaza in proportie de 20%, procentul de 80% reprezentand factorii epigenetici – alegerile pe care mama le face in ceea ce priveste nutritia in timpul sarcinii, nasterea, alaptarea, nutritia copilului etc. Astfel, este necesar sa intelegem ca este bine sa nu riscam sanatatea copilului nostru consumand orice cantitate de alcool, chiar si moderata. De aici, mesajul campaniei: 9 luni cu 0 alcool”, a declarat Ana Maita, presedinta Asociatiei Mame pentru Mame.

Dana Rogoz, ambasadoarea campaniei si una dintre mamele responsabile din Romania, a sustinut campania de informare pe tot parcusul implementarii. Alaturi de Ana Maita si medicul din fiecare localitate, ea a discutat cu viitorii parinti despre importanta alegerii ei de a nu consuma alcool in timpul sarcinii.

“M-am bucurat enorm sa fiu ambasadoarea acestei campanii, care nu se incheie aici, caci mesajul ei va merge mai departe prin intermediul tuturor femeilor pe care le-am intalnit in caravana, carora le-am vorbit pe blog sau pe platforma desprealcool.ro. Sunt femei care m-au privit in ochi si mi-au spus ca afland de la noi de efectele pe care le poate avea alcoolul in timpul sarcinii, nu vor risca si vor alege #9cu0. Atunci m-am simtit cu adevarat fericita de tot demersul si munca de echipa din spatele acestei campanii”, declara Dana Rogoz, ambasadoarea campaniei „9 luni cu 0 alcool”.

Campania de informare a avut acoperire nationala, prin distribuirea a peste 200.000 de pliante informative in toata tara, incepand cu luna iulie 2015, Luna Nationala de Informare despre Efectele Consumului de Alcool, cu accent asupra consumului de alcool in timpul sarcinii.

Mai multe informatii despre Spectrul Tulburarilor Alcoolice Fetale sunt disponibile si in materialul de informare Zero Alcool in timpul Sarcinii, disponibil online aici: http://bit.ly/1ZYx6wg.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Martie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.