Setari Cookie-uri

Incepe Concursul Enescu 2016: o sarbatoare a visurilor care ne duc mai departe!

Anna Tifu, Valentin Radutiu, Mihai Ritivoiu si Sebastian Androne, patru dintre cei mai promitatori artisti ai momentului, laureati ai Concursului Enescu, au povestit despre puterea visurilor si a muzicii de a duce societatea mai departe, in cadrul conferintei de presa care a marcat deschiderea oficiala a Concursului Enescu 2016.

Advertorial

Deschiderea oficiala a Concursul Enescu 2016 (3-25 septembrie) a fost marcata printr-o conferinta de presa care a avut loc joi, 1 septembrie, de la ora 13.30, la Ateneul Roman, in prezenta secretarului de stat in Ministerul Culturii, Lucian Varsandan, precum si a artistilor care sustin Concertul de Deschidere a Concursului: violonista Anna Tifu, laureata a Concursului Enescu 2007, violoncelistul Valentin Radutiu, laureat al Concursului Enescu 2011, pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Enescu 2011 si compozitorul Sebastian Androne, care a castigat premiul I al sectiunii Compozitie a Concursului Enescu, editia 2014. De asemenea, la conferinta a luat parte Anca Gheorghe, Director de marketing si comunicare al Televiziunii Romane (co-producator). Din partea partenerilor din mediul privat au vorbit despre implicarea la Concursul Enescu 2016 Bogdan Oslobeanu, Projects Director KMG International si Sabina Stirb, Corporate Citizenship & Public Affairs Manager Samsung Electronics Romania. Discutia a fost moderata de Oana Marinescu, Director de Comunicare al Concursului si Festivalului Enescu.

“Concursul Enescu este un eveniment autentic, consolidat, iar importanta acestuia este atestata si de cresterea nivelului de participare care astazi inseamna cu 40 la suta mai mult fata de editia 2014, precum si cresterea numarului de recitaluri extraordinare din Concurs. Ministerul Culturii a alocat o suma de 3, 3 milioane de lei pentru Concursul Enescu si ne bucuram foarte mult sa contribuim la a fi gazda pentru cei 196 de tineri artisti, care, iata, intra in Concurs pentru a-si afla un loc important in marele context al muzicii lumii”, a punctat Lucian Varsandan, secretar de stat in Ministerul Culturii.

Cei patru artisti, laureati ai Concursului Enescu, au vorbit despre cum si-au urmat visul de a deveni mari muzicieni si despre puterea muzicii, in prezent si in viitor.

“Faptul ca sunt pe jumatate romanca - tatal meu a fost violonist in cadrul Filarmonicii George Enescu - a facut sa fie si mai mare onoarea de a fi castigatoare a uneia dintre cele mai importante competitii din lume. In meseria asta, avem nevoie de noroc si sa ne dedicam muzicii. Daca ma intorc cu gandurile la momentul cand am evoluat pe scena Concursului Enescu, acum cativa ani, stiu ca eram tensionata, era o tensiune care venea din teama. Astazi, inainte de Concertul de Deschidere a Concursului Enescu, aceasta tensiune este de bucurie”, a dezvaluit violonista Anna Tifu, laureata a Concursului Enescu 2007 si una dintre cele mai bine cotate tinere violoniste ale momentului.

Violonistul Valentin Radutiu, laureat al Concursului Enescu 2011, si primul violoncelist care a inregistrat integrala lucrarilor pentru violoncel si pian la o prestigioasa casa de discuri germane, a vorbit despre importanta de a ne bucura de muzica clasica la timpul prezent: “In cateva zile vom simti energia, psihosfera aceea speciala - sutele de concurentii care se vor misca, pe aici, pe langa Ateneu. Viata unui muzician este aparte fiindca iti da posibilitatea sa te exprimi cu ceea ce este aproape de suflet. Cu totii visam si pentru mine, sa fiu la Concursul Enescu, a fost implinirea unui vis. Dar visurile sunt mereu la timpul viitor, iar muzica este in prezent. Asa ca acum acesta este visul meu - de a ne bucura de muzica in prezent.”

“Eu cand am auzit ca am castigat, era sa lesin”, a glumit compozitorul Sebastian Androne, a carui compozitie, Tektonum, a castigat Marele Premiu la Sectiunea Compozitie a editiei 2014 a Concursului Enescu. “M-am inscris la Concurs exact cu o zi inainte de inchidere, daca mai stateam o ora, practic, nu mai prindeam inscrierea”, si-a amintit Sebastian Androne, a carui lucrare va fi interpretata in prima auditie in deschiderea Concursului Enescu 2016, pe 3 septembrie, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. “Visul meu e strans legat de ceea ce imi doresc sa fac cu muzica - si aceasta lucrare, Tektonum, a fost scrisa cu multa pasiune, din dorinta de a emite, de pe dinauntru, lucruri pe care nu le poti pune in cuvinte. Faptul ca am castigat Concursul Enescu este o carte de vizita care cantareste mult, am intrat la toate cursurile de compozitie cu CV-ul meu. Pe 3 septembrie, cand Orchestra Filarmonicii George Enescu imi va interpreta lucrarea, voi fi pe scena, la un aparat - va trebui sa controlez volumul sintetizatorului”.

Pianistul Mihai Ritivoiu, care a urcat pe unele dintre cele mai importante scene londoneze, precum St. Martin in the Fields si Wigmore Hall, a povestit: “Cred ca noi ca artisti interpreti probabil trebuie sa existe o anumita nevoie de a fi pe scena si de a aduce oamenilor muzica, de a da o viata mereu si mereu partiturilor care, altfel, exista doar pe hartie, dar nu pot ajunge la oameni. Sa fiu luareat al Concursului Enescu a fost un vis implinit, pentru ca eu fiind bucurestean, de mic am asistat la aproape toate etapele Concursurului, mai intai timid, apoi cu gandul ca voi deveni si eu un concurent.”

Sabina Stirb, Corporate Citizenship & Public Affairs Manager Samsung Electronics Romania a anuntat inceperea unei campanii de sustinere a tinerilor muzicieni romani, pentru “descoperirea viitorului George Enescu”. “Muzica lui Enescu este o valoare, o mostenire culturala care ne leaga, ca romani, oriunde ne-am afla. Tocmai de aceea ne-am asumat aceasta responsabilitate. Responsabilitatea de a crea viitorul si de a descoperi noile surse de mandrie nationala. In acest an vom dona 50.000 de euro pentru a sustine cinci tineri artisti romani participanti la Concursul Enescu in a-si atinge visul de a deveni mari muzicieni. Vrem ca, impreuna, sa identificam cine este viitorul George Enescu, cine sunt noile simboluiri de identitate culturala. Donatia va fi facuta din vanzarea produselor noastre pana la finalul anului.”

Intre 3 si 25 septembrie, 196 de tineri artisti de pe tot globul vin la Bucuresti sa-si traiasca visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, in cadrul editiei 2016 a Concursului International George Enescu. Desfasurat intr-un nou concept, Concursul aduce pe aceeasi scena si artisti consacrati - membri ai juriului, laureati din anii anteriori care si-au dezvoltat o cariera internationala, precum si castigatorii competitiei din 2014, care vor sustine recitaluri extraordinare. In egala masura, Concursul Enescu 2016 implica publicul prin intemediul unei aplicatii inedite, care permite utilizatorilor sa-si inscrie propriul vis de viata pe site-ul Concursului si Festivalului. La aceasta editie, Concursul Enescu aduce, in premiera, si transmisii live in strainatate.

O parte dintre evenimentele din cadrul Concursul Enescu 2016 vor fi transmise live de catre Televiziunea Romana, pe canalul TVR2. Publicul va putea urmari transmisiile live din Concurs pe site-ul Festivalului si Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro. Concertele pentru care nu mai sunt bilete disponibile vor fi transmise de asemenea pe un ecran mare in fata Ateneului Roman - cu exceptia Finalei de Pian. In plan international, in premiera la aceasta editie a Concursului, recitalurile si concertele tinerilor artisti vor fi transmise de MEDICI TV (live) si MEZZO (selectiuni inregistrate ).

Informatii utile:

  • Programul complet

http://concurs.festivalenescu.ro/ro/events/concurs-2016/

  • Spotul oficial

  • Aplicatia Traieste-ti visul!

http://concurs.festivalenescu.ro/ro/impartaseste-ti-visul/


Kudika
2 Septembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.