Setari Cookie-uri

Clinica ALIAT Dorna Arini a oferit jurnalistilor acces la o sesiune de rezidenta

Clinica din judetul Suceava este una dintre putinele clinici europene specializate in tratarea dependentei de droguri

comunicat de presa

tratarea dependentelor

Una dintre cele mai noi clinici de tratare a dependentelor din tara, Clinica ALIAT Dorna Arini (judetul Suceava, la 10 km de Vatra Dornei), este in acelasi timp si una dintre foarte putinele clinici din Europa specializate in terapia integrata si conceptul inovator de rezidenta de scurta durata in tratatamentul dependentei de droguri. In perioada 23-25 septembrie a.c., un grup de jurnalisti din presa centrala a avut oportunitatea, pentru prima data, de a fi martorul unor sesiuni de terapie din cadrul schemelor de tratament integrat recomandate si de a vorbi cu cativa dintre pacientii care urmeaza sesiuni de terapie in regim de rezidenta de scurta durata pentru adictia de droguri, precum si cu membrii familiilor acestora.

Rezidenta este un tip de interventie foarte intensa, de maxim 6-7 persoane, care imbina o multitudine de terapii si care se desfasoara pe o perioada determinata, de 1-2 saptamani. Rezidenta nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, de aceea un potential pacient poate accesa un astfel de program numai cu conditia trecerii de perioada de sevraj.

Pacientii intervievati de jurnalisti au vorbit despre nevoia lor de a fi validati, de recunostinta pe care o simt fata de ceea ce au primit pe parcursul sesiunilor de terapie, de faptul ca terapia primita aici pune accent pe acceptare si nestigmatizare, pe bucuria de a redescoperi emotiile simple si resurse personale pe care le credeau pierdute, de a fi invatat din nou resetarea prioritatilor si asumarea de decizii prin terapiile de activare comportamentala. Jurnalistii prezenti au participat la o parte dintre tehnicile terapeutice utilizate in rezidenta de scurta durata: inviorarea, terapia de grup in psihoterapia de rezidenta, terapia cu trasee sportive, art-terapia cu masti, workshop de mindfulness. Pe parcursul acestora jurnalistii prezenti au simtit increderea si conectarea emotionala dintre pacient (care a acceptat cu generozitate sa fie vulnerabil in fata unui grup strain) si terapeut, feedback-ul in timp real din partea specialistului si faptul ca pacientul este un colaborator perfect egal si responsabil al specialistului, ei formand impreuna o echipa autentica.

In doar un an de la infiintare, ALIAT Dorna Arini a inregistrat 100 cazuri de recuperare in sistem de rezidenta, cu pacienti care continua terapia si care au devenit abstinenti, si ofera peste 150 de servicii specializate lunar. Specificul tratamentului rezidential este imbinarea tratamentului ambulatoriu cu cel rezidential intens si o post-cura complexa de 8 luni-un an. Un alt element de noutate este combinarea terapiilor in tratamentul rezidential. La Dorna Arini se imbina terapia experientiala cu terapia cognitiva, in contextul abordarii holistice a schemei de terapie. Clinica este si un exemplu de bune practici europene in domeniu, cu potential de dezvoltare, care a gasit mijloace de sustenabilitate prin aplicarea cu succes a acestui model de business.

Rezidenta reprezinta un pas important in post-cura. Dupa prima rezidenta, fiecare pacient primeste un raport de rezidenta, iar unora dintre acestia li se recomanda sa reia tratamentul. Pentru unii dintre pacienti terapia continua in regim ambulatoriu (recomandari de la medici, terapie prin skype etc.) pentru a evita recaderile si alunecarile sau pentru atenuarea efectelor acestora.

Rezidenta in cadrul Clinicii Rezidentiale ALIAT Dorna Arini se diferentiaza prin intensitatea mare si complexitatea tratamentului (terapii cu o durata medie de 1-2 saptamani, care se pot relua timp de 5 luni, recomandari psihiatrice cu 3 vizite pe saptamana), specificul tratamentului integrat, abordarile terapeutice validate stiintific si scalele de evaluare recomandate international, multidisciplinaritatea tratamentului (programe de terapie sportiva cu trasee montane de parcurs in 1-2 zile alaturi de terapeutul sportiv, psihoterapie de grup, interventii individuale, exercitii de dezvoltare personala si de mindfulness, jocuri sportive de indoor, art-terapie, meloterapie, terapie ocupationala etc). De asemenea, Clinica organizeaza workshop-uri de consiliere pentru membrii familiei dependentilor.

Citește și:

“Nu am constientizat niciodata, de cand profesez, ca oamenii pot sa aiba atat de multa incredere in alti oameni, noi, cei din echipa terapeutica... Am vazut in aceste zile atat de multe emotii frumoase de la oamenii care au fost acolo, incat cu greu mi-am stapanit propriile emotii date de vulnerabilitatea mea de OM, ca sa pot fi alaturi de clientii mei in procesul terapeutic, asa cum i-am obisnuit... cu tot sufletul meu si cu tot ce stiu. Sunt recunoscatoare ca ei imi dau voie sa fiu acolo... in viata si sufletul lor”, a declarat psihoterapeutul Alina Ciupercovici, managerul Clinicii ALIAT Dorna Arini, Coordonator Regional ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Adictiilor si Toxicomaniilor), Manager Clinica ALIAT Suceava.

“La Clinica ALIAT Dorna Arini suntem martori la nasterea unei initiative romanesti inovatoare, la nasterea unui tratament inovator pur romanesc in domeniul adictiilor, pornind de la nevoile pacientilor. Actualele servicii de stat nu raspund la nevoile acestora. Pacientii romani au nevoie de o ora de psihoterapie pe saptamana, de asemenea ei nu-si permit sa stea departe de familie, de locul de munca. In acest context, interventia de la Dorna Arini are un merit extraordinar: acela de a folosi resursele locale, s-a creat o echipa de profesionisti foarte bine sudata, dispusa sa inoveze continuu. Aceasta echipa a modificat constant formula si e un motiv de mandrie pentru aceasta zona, noi ca romani ar trebui sa sustinem acest demers. Putina lume in sistemul medical romanesc mai are capacitatea de a inova, de a folosi resursele locale“, a declarat si psihiatrul Eugen Hriscu, Clinica ALIAT Bucuresti.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.