Setari Cookie-uri

Divortul, o ipostaza a cuplului modern

Psihologii din cadrul CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie analizeaza rezultatele unui studiu cu privire la cuplurile care divorteaza. Cum se ajunge la divort? Cum este perceput divortul in societatea moderna? Ce inseamna divortul din punct de vedere psihologic? Iata cateva intrebari la care gasim raspunsuri in analiza acestui studiu.

Ce inseamna acest simbolic pentru nunta sau divort? Ceea ce inseamna in lumea interioara a fiecaruia o decizie. Actul separarii nu intra intr-o zona neutra ci in una profunda, in care se asociaza cu multe alte procese psihologice. Intr-o lume simbolica, partenerul inseamna ceva, un mod de a fi, un mod de a relationa, un mod de a te identifica, proiecta, etc. Partenerul isi pastreaza aceste caracteristici si dupa divort, dar ceea ce se schimba este modul de raportare la ele, modalitatea prin care o persoana integreaza componenta psihologica profunda. Doar in masura in care simbolicul este integrat, se poate realiza unitatea intre realitatea interioara si realitatea partenerului.

Tipuri de divort

Divortul copilului - in acest divort avem in vedere cupluri care se constituie ca mod de siguranta al celuilalt, de obicei unul joaca rolul “copilului” si celalalt al “parintelui”. Cand copilul ajunge sa creasca, isi reorienteaza interesul spre alte persoane. Ca urmare el nu mai este interesat de a fi ocrotit, ci de a stabili un alt tip de relatie de cuplu. De cele mai multe ori aceste divorturi sunt calme si sunt efecte ale cresterii “copilului” si continuarii drumului lui in afara cuplului. Este frecvent intalnit si de obicei se asociaza cu momente de trecere din casa parintilor in cea a sotului / sotiei. Ca si cand un copil nu este inca pregatit sa ramana acasa si nici sa plece de acasa si atunci stabileste o relatie cu alta persoana care este “parinte ocrotitor”

Divortul “tertei persoane” - in acesta forma divortul devine vizibil abia in momentul in care in viata unuia dintre soti intervine o a treia persoana. De regula, acest lucru se intampla in cuplurile care ajung sa aiba probleme si sa nu le cunoasca, sa le evite. Practic cei doi nu mai sunt demult timp impreuna dar, in virtutea obisnuintei, continua sa se comporte ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. In plan simbolic, cea de-a treia persoana raspunde mult mai bine nevoilor inconstiente ale unei persoane si reuseste sa se integreze mai bine in lumea sa spirituala ceea ce face ca aceasta persoana sa devina mult mai importanta decat precedenta.

Divortul corectarii - este un tip de divort care se produce la maturitate de cele mai multe ori. In acest divort, nu a existat practic niciodata o relatie intre cei doi. Se asociaza cu ideea de schimbare, iar discursul: “nu l-am iubit niciodata insa imi este drag si ma simt bine cand sunt cu el” este frecvent. In acest divort, se corecteaza ceea ce nu trebuia sa se produca si anume casatoria intrucat nu era o baza pentru o relatie intre cei doi. Este un divort dificil, asociat cu multe suferinte, indoieli, ambivalente din partea amandurora.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.