Setari Cookie-uri

ITS: Ghici ciuperca ce-i?

Din categoria kudicele intreaba si Noemi raspunde, m-am gandit sa centralizez intr-un articol toate intrebarile legate de secretii dubioase si infectii cat mai joase. Asadar, in aceasta saptamana vom vorbi, mai mult sau mai putin babeste despre bolile cu transmitere sexuala. De ce babeste? Pentru ca diagnosticul cert al tuturor acestor boli se pune numai la doctor, de catre un medic ginecolog sau dermatolog, care recolteaza secretia respectiva si o trimite la laborator. Numai asa puteti fi sigure cu ce fel de boala v-ati pricopsit. In rest, puteti numai sa presupuneti ca aveti ceva si sa va tratati dupa ureche, ceea ce nu recomand.

Trichomoniaza se trateaza cu Metronidazol (2g doza unica sau 500mg de 2 ori /zi timp de 7 zile). Se trateaza ambii (sau toti) partenerii sexuali . Si este (evident!) de preferat sa mergi la doctor si nu sa-ti pui diagnosticul singura.

Gonoreea este frecvent asimptomatica la femei, dar are o manifestare clasica la barbat: cel mai probabil dimineata are o secretie galbuie in varful ciocoflenderului. Odata cu apartitia complicatiilor, simptomele devin foarte neplacute pentru amandoi, asa ca este indicat sa va tratati inainte sa devina neplacuta situatia. Se trateaza cu antibiotice (ciprofloxacin), pe care le luati numai cu reteta, asa ca daca suspectati ca v-ati intalnit cu gonoreea, consultati medicul.

Despre candidoza cuvintele sunt de prisos. Toate femeile o cunosc. Ceea ce nu stiu este cum sa o trateze. Iata reteta noastra:

- ovule preparate de la farmacie cu antibiotice pentru candida si coci, asociate cu ovule poliginax si intre timp:

- in prima seara: spalaturi cu bicarbonat medicinal (vezi sa fii singura, ca nu miroase prea bine)

- apoi dimineata si seara spalaturi cu ceai de galbenele pentru inlaturarea infectiei.

Ar fi indicat intre timp repausul de la hata hata.

Din categoria bubelor, am sa amintesc numai doua: condiloamele si leziunile provocate de herpes.

Herpesul il stie toata lumea: apare la gura… dar nu numai. Exista inca un soi de herpes care apare in zona genitala si e destul de buclucas. Herpresul este un virus, prin urmare n-ai sa scapi de el niciodata, fiindca ramane in organismul tau si se reactiveaza (adica produce bube) cand iti este stresul mai mare. Scopul tratamentului este insa inlaturarea bubelor (niste basicute grupate in buchetele precum strugurii pe ciorchine). Se trateaza cu antivirale, iar infectia genitala cu herpes ar cam trebui sa te grabeasca la primul cabinet ginecologic sau la dermatolog.

Am lasat ce-i mai bun la urma si anume condiloamele, fiindca ele sunt provocate de infectia cu HPV, un virus foarte la moda si arhi-dezbatut. Condiloamele apar la nivelul zonei genitale – la barbat - si la femeie sub forma unor veruci (alunite) sau ca niste excrescente care seamana cu creasta de cocos. Povestea este asemanatoare cu cea de la herpres: virusul iti ramane in corp toata viata si bubele iti apar numai din cand in cand. Cand apar, trebuie cauterizate (sau eliminate prin alte procedee cum ar fi crioterapia si tratamentul medicamentos adjuvant).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.