Setari Cookie-uri

O fata monstruoasa a iubirii

Gelozia e acel sentiment ce pare sa urmareasca iubirea la fiecare pas. Daca ne uitam de aproape gelozia e mai degraba o poza a umanitatii facuta cu mii si mii de ani in urma; poate de aceea nu ne place, ne aminteste de omul primordial, animalic, care ar fi in stare sa faca orice sa isi apere posesia. Am vrea sa putem spune ca am evoluat indeajuns incat sa ne reprimam astfel de porniri insa nu e posibil sa anihilam o parte din noi. Cine spune ca nu a fost gelos niciodata fie nu a iubit niciodata, fie minte. Gelozia e, ca si iubirea, un sentiment universal ce nu tine cont de varsta, sex sau orientari sexuale.

Gelozia criminala (extrema) e mai rara, dar formele ei avansate ne macina adesea relatiile. Aceasta izvoraste dintr-o insecuritate personala la care se adauga lipsa de incredere din relatie. Degeaba sexul te lasa fara suflu, degeaba aveti conversatii uimitoare sau va plac aceleasi lucruri, atata timp cat nu exista incredere toate acestea isi pierd importanta intr-o relatie. Ma veti intreba cum anume se capata aceasta incredere. Teoretic ea ar trebui sa existe pana la proba contrarie. Ar trebui ca de fiecare data cand intram intr-o relatie sa plecam de la presupozitia ca persoana de langa noi nu ne va insela. Increderea e credinta oarba, e confirmata sau infirmata in timp.

Problema este ca rar intram intr-o relatie ca persoane intacte emotional; inselati in asteptari si in sentimente, loviti de indiferenta, uitati in durere noastra ajungem cu totii sa avem o inima mutilata. Si aceasta este inima cu care vrem sa iubim. Luam acest bagaj cu noi in fiecare noua relatie, ne promitem ca de data asta vom sti ce sa facem pentru a ne proteja relatia si pe noi si prin asta intelegem o vigilenta continua.

Nu mai avem curajul sa ne mai punem inima in mainile partenerului, nu avem incredere ca ar putea sa o pretuiasca. Si cine ar putea sa ne judece? Daca ai fost inselata sau daca ti-ai vazut parintii intorcandu-se unul impotriva altuia in urma infidelitatii atunci curajul de a avea incredere in cel de langa tine pare la fel de stupid ca o iesire la plimbare pe mijlocul Autostrazii Soarelui in plin sezon turistic. Si cum ramane cu convingerea universala ca iubirea e ca o saritura fara coarda de siguranta, asigurarea noastra fiind gandul ca partenerul va fi acolo sa ne prinda?

Oricat ni s-ar arunca in fata diferite stereotipuri, femeile nu sunt singurele afectate de gelozie. Poate ca barbatii au mai rar accese de gelozie, insa de multe ori acestea le depasesc in virulenta pe cele feminine. Nici unul dintre sexe nu se poate lauda ca a scapat de Omul Negru al iubirii.

Gelozia poate deveni cu usurinta o trasatura caracteristica a “purtatorului”. Oamenii cu adevarat gelosi trec prin asta cu fiecare relatie in care se implica si multi dintre ei isi dau seama ca nu e sanatos, nu doar pentru relatie dar si pentru sanatatea lor mentala. Acestia vad lumea prin alti ochi, vad in persoane inocente posibile amenintari si in priviri dezinteresate sau cuvinte aruncate de complezenta flirturi. Gelozia macina si inebuneste; traind tot timpul in teama si in furie ajungi sa devii umbra unui om fericit.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Noiembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.