Setari Cookie-uri

FWB: Prietenie cu avantaje sexuale

De ceva vreme incoace aud cum tot mai multi tineri se implica in relatii tip friends with benefits (FWB) in defavoarea relatiilor clasice. Astfel de relatii sunt un fel de prietenii in care principiul platonic a fost uitat. Prietenii de sex opus de intalnesc, fac sex, poate mai participa si la ceva activitati distractive impreuna, dar atat; fara sentimente, fara responsabilitati si fara asteptari.

Aceasta situatie imi pare a fi o urmare a felului in care tinerii interactioneaza acum. Accentul se pune pe sex relatiile cazand pe un plan secundar. La nivel declarativ toata lumea cauta iubire. Practic, vrem ca in primul rand sa ne satisfacem propriile nevoi si impulsuri. Iar sexul se incadreaza printre nevoile de baza ale omului, pe acelasi nivel cu mancarea si apa, cel putin asa e catalogat de catre psihologul Abraham Maslow in faimoasa ierarhie a nevoilor umane. In Piramida lui Maslow, sexul se numara printre nevoile psihologice (primele impulsuri pe care si le satisface omul) in timp ce relatiile se gasesc undeva pe cea de a treia treapta incadrandu-se in randul nevoilor sociale.

Pe de alta parte nu stiu daca toate femeile pot sa priveasca atat de detasat situatia. Reversul medaliei e ca, in unele cazuri, pe masura ce trece timpul unul dintre parteneri, in speta partea feminina, doreste mai mult. Asa suntem noi femeile construite. Cautam angajamente, privim spre viitor, nu ne putem multumi doar cu sex. Poate ca satisfacerea nevoilor sexuale poate functiona pentru o vreme insa la un moment dat tot ni se activeaza ‘gena iubirii’. Asa intervine frustrarea de a fi prinsa intr-o relatie in care doar unul dintre parteneri vrea mai mult si in care termenii angajamentului initial nu iau in calcul posibilitatea iubirii.

Situatia devine si mai complicate daca persoana respectiva a acceptat o astfel de relatie deoarece e indragostita de prietenul in discutie. Prietenia cu drept de sex e singura posibilitate ce i se ofera, singura ocazie ce apare cand vine vorba de relatia cu acesta. Are de ales intre a fi singura sau a avea o prietenie ce implica si sex. Relatia amoroasa clasica nu apare nicaieri pe lista. Dupa cum imi povestea o alta prietena intr-o situatie asemanatoare: “speram ca va fi o chestie temporara, care la un moment dat va duce la mai mult. Uneori chiar duce; alteori nu. La mine a fost un caz mai special. Nu prea am avut de ales. Atat sau nimic.”

Peisajul relatiilor din zilele noastre e unul extrem de diversificat. Relatiile clasice raman, bineinteles, pe primul loc insa exista si alte optiuni pe care unele dintre noi le alegem deoarece e convenabil, e usor sau nu ni se ofera alta posibilitate. Ai avut vreodata o astfel de relatie? Iti surade idea de a te implica intr-una?


Un articol de Ioana

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.