Singuratate impartita la doi

Singuratate impartita la doi
Kudika
27 Aprilie 2010

A tine aprinsa flacara pasiunii si a mentine un nivel satisfacator de dialog cu partenerul de cuplu in pofida trecerii anilor ne scuteste de suferinta si de esec sentimental. Iesirile impreuna, povestirea intamplarilor de peste zi, existenta confidentelor, armonizarea diferentelor, certurile trecatoare, impacarile linistitoare sunt doar cateva din aspectele care contribuie la mentinerea vitalitatii unei relatii.

Dar si pentru acest fapt este nevoie de implicare grija responsabilitate fata de relatie si daca resursele sunt limitate este indicata solicitarea ajutorului unui specialist in terapia de cuplu. Cand situatia este mai grava adica distantarea emotionala s-a produs consilierea de specialitate este necesara deoarece asigura descoperirea cauzelor care au condus la depresia relationala.

Paradoxal, traiul in comun presupune obiective comune si se metamorfozeaza intr-un trai individual datorita insingurarii in cuplu. Fiecare din cei 2 parteneri isi continua viata impartind spatiul cu celalalt ajuns un strain, cu care s-a obisnuit, cu care comunica administrativ si numai strictul necesar si de care nu s-ar desparti pentru ca se deruleaza proiecte comune incepute odinioara si nici nu exista suficiente cauze in favoarea intentarii unui divort. Evident solutii exista si in acest caz si trebuie stabilit de comun accord obiectivul de a relansa relatia.

A tine aprinsa flacara pasiunii si a mentine un nivel satisfacator de dialog cu partenerul de cuplu in pofida trecerii anilor ne scuteste de suferinta si de esec sentimental. Iesirile impreuna, vizionarea unui film, o cina pregatita in 2, povestirea intamplarilor de peste zi, gasirea unui timp pentru acest impreuna, existenta confidentelor, armonizarea diferentelor, certurile trecatoare, impacarile linistitoare sunt doar cateva din aspectele care contribuie la mentinerea vitalitatii unei relatii.

Indiferent daca ne convine sau nu suntem datori in primul rand fata de noi insine si apoi fata de celalalt sa ne facem viata frumoasa si sa traim pana la adanci batraneti intens cu aura iubirii langa noi. Caci nu sta scris nicaieri ca avem libertatea distructiva de a darama in mod constient sau nu bazele pe care am cladit relatia de cuplu. Putina atentie, putina rugaciune, putina bunavointa ne pot salva de flagelul singuratatii in cuplu. Vorba dulce, surasul, respectul, dorinta sexuala sunt doar cateva dintre ingredientele unui trai onest in 2 si daca viata ne joaca o farsa sa avem curaj si determinare sa fim persoane voluntare care stiu cand au nevoie de un observator specializat - psiholog, caci o calitate mai buna a relatiei ne motiveaza sa invingem majoritatea problemelor. Si chiar insasi aparitia singuratatii in cuplu poate fi o incercare pe care o vom depasi cu succes daca vom sti sa o observam. Sta in puterea noastra sa salvam dragostea care da viata unui cuplu stabil dornic sa si implineasca menirea.

Autor: Mirela Zivari

Sursa: Psiholife.ro

Foto principala: Hepta.ro

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri