Setari Cookie-uri

Top 10 carnavaluri in lume

Fiecare an incepe cu o serie de carnavaluri menite sa intampine primavara, sa celebreze miracolul vietii dar si sa ii pregateasca pe oameni pentru restrictiile din postul Pastelui. Pana si etimologia cuvantului carnaval ne indica acest ultim aspect; se considera ca termenul vine de la sintagma carne levare- renuntarea la carne.

Fiecare an incepe cu o serie de carnavaluri menite sa intampine primavara, sa celebreze miracolul vietii dar si sa ii pregateasca pe oameni pentru restrictiile din postul Pastelui. Pana si etimologia cuvantului ‘carnaval’ ne indica acest ultim aspect; se considera ca termenul vine de la sintagma “carne levare”- renuntarea la carne.

Traditia carnavalurilor e una foarte veche; la primele semne de primavara vechile culturi europene organizau o petrecere de inspiratie pagana, menita sa indeparteze ramasitele iernii asociate cu moartea naturii. Poate ca astazi semnificatia carnavului s-a modificat devenind un boom turistic pentru localitatea gazda dar si o ocazie buna pentru distractie, bautura si mancare buna. Intr-o atmosfera festiva se perinda un curcubeu de culori, oameni veseli, muzica buna si multa distractie.

Dintre toate carnavalurile existente am ales zece pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza. De dragul diversificarii am evitat sa alegem mai mult de un carnaval dintr-o singura tara, desi odata inceputa petrecerea intr-o localitatea, spiritul distractiei se raspandeste ca un virus cuprinzand multe alte orase.

10. Carnavalul Boem din Praga (Cehia)

Carnavalul Boem e versiune ceha a Mardi Gras-ului. Si acesta se desfasoara inainte de intrarea in post; anul acesta festivalul s-a tinut intre 5-16 februarie. In ciuda vremii reci, Praga s-a umplut de turisti si de viata. Carnavalul Boem isi are radacinile in perioada renascentista, fiind la vremea respectiva modelat dupa Carnavalul din Venetia. Dupa o perioada in care festivitatea a fost uitata mai marii orasului au decis sa reia traditia. Noul carnaval isi mentine aerul venetian insa incorporaza si elemente ce amintesc de carnavalul de la Rio sau de cel din New Orleans. Carnavalul coincide cu sarbatoarea populara Masopust ce presupune un ‘dezmat’ cu mancare si bautura traditionale inainte de inceputul Postului Mare.

Din programul carnavalului fac parte baluri mascate, concerte, spectacole, parade, care alegorice, activitati destinate copiilor, o multitudine de dansatori veniti din intreaga lume (mai ales de prin tarile calde sud-americane), multi tobosari si jongleri.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.