Setari Cookie-uri

Top 10 carnavaluri in lume

Fiecare an incepe cu o serie de carnavaluri menite sa intampine primavara, sa celebreze miracolul vietii dar si sa ii pregateasca pe oameni pentru restrictiile din postul Pastelui. Pana si etimologia cuvantului carnaval ne indica acest ultim aspect; se considera ca termenul vine de la sintagma carne levare- renuntarea la carne.

9. Carnavalul din Basel (Elvetia)

Basler Fasnacht, sau carnavalul de la Basel este considerat unul dintre primele cinci festivaluri locale de acest tip din Europa. Cele trei zile de carnaval incep in prima zi de luni dupa Miercurea Cenusii (Ash Wednesday) ce marcheaza inceputul postului Pastelui. Anul acesta a avut loc intre 22-24 februarie; dupa obicei a inceput la 4 dimineata pe 22 si s-a terminat la 4 dimineata pe data de 25 februarie durand 72 de ore timp in care toata lumea a petrecut.

Odata cu inceperea festivalului toate luminile orasului se sting participantii purtand pe cap lanterne decorative. Ca in cazul oricarui alt carnaval, Basler Fasnacht incanta prin costumele inventive, adesea ironizand oameni politici, prin carele alegorice (waggis) si prin cantitatea incredibila de confetti folosita. Istoricii locali sustin chiar ca acesta e locul in care confetti a fost inventat. Cei prezenti la festival sunt clar separati intre participanti directi si spectatori. Identitatea participantilor ramane ascunsa pe tot parcursul festivalului, ba chiar actul de a-ti dezvalui identitatea e considerat de prost gust. Participantii sunt adesea impartiti in grupuri ce isi aleg o tema pentru costume; temele variaza de la politicieni, la animale, personaje de desene animate, figuri istorice etc. Printre mastile clasice se numara cele ce amintesc de soldatii lui Napoleon si masti de arlechini.

8. Carnavalul din Binche (Belgia)

Cele trei zile premergatoare Miercurii Cenusii sunt prilej de petrecere si pentru locuitorii orasului belgian Binche. Startul oficial al carnavalului are loc in ultima duminica de dinainte de post insa neoficial incepe cu 49 de zile inaintea Miercurii Cenusii. Carnavalul cu radacini in inneguratul secol al XIV-lea face parte din patrimoniul UNESCO fiind considerat o opera intangibila a mostenirii culturale umane. Cu ocazia carnavalului oraselul medieval de 35 000 de locuitori e invadat de turistii avizi de spectacol.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.