foto: TierneyMJ, Shutterstock

Chiar daca viata fara de moarte nu este inca posibila, viata indelungata si traita frumos este la indemana noastra. Nu degeaba ni se ureaza ”la multi ani”, nu-i asa? Iata sapte sfaturi care te vor ajuta sa te bucuri din plin de aceasta urare.

1. Redu tensiunea arteriala

Nivelul ridicat al tensiunii arteriale a fost asociat cu un risc crescut de aparitie a bolilor coronarine, accidentelor vasculare cerebrale, insuficientei cardiace si infarctului miocardic. Astfel, expertii considera ca scaderea tensiunii arteriale iti poate prelungi viata.

2. Tine-ti greutatea sub control

Analizand datele pacientilor din intreaga Europa, America de Nord si Australia, expertii au descoperit ca pacientii supraponderali care au pierdut in greutate si-au imbunatatit durata de viata.

3. Nu te apuca de fumat

Daca nu ai fumat pana acum, nici sa nu te apuci. Este mai usor sa previi decat sa repari ceva ce este deja stricat.

4. Traieste viata din plin

Intr-un studiu din 2011, cercetatorii au descoperit ca in randul participantilor care erau multumiti de viata lor si aveau o stare de spirit pozitiva rata deceselor a fost cu 35% mai mica pe parcursul urmatorilor 5 ani decat in cazul celor care s-au dovedit a avea o stare de spirit negativa . Aceasta inseamna ca simplul fapt de a fi multumta de viata ta, de a face lucrurile care te bucura si de a gandi pozitivte poate face sa traiesti mai mult.

5. Fa miscare

Exista numeroase asocieri intre activitatea fizica si starea de sanatatea buna. Un studiu efectuat la Harvard a demonstrat ca 75 de minute de mers pe jos pe saptamana pot adauga 1,8 ani de viata dupa varsta de 40.

6. Practica practica

Traim intr-o lume nebuna, agitata, plina de stres. Oamenii sunt stresati, suprasolicitati si se confrunta cu un nivel de anxietate ridicat. Meditatia este un mijloc eficient pentru a reduce nivelul anxietatii si stresului prin crearea unei minti calme si linistite.

7. Continua sa te educi

Expertii spun ca educatia superioara te poate ajuta sa traiesti mai mult. Intr-un studiu din 2015, cercetatorii au explicat ca educatia poate influenta mai multe elemente diferite din viata ta care iti pot imbunatati sanatatea. Aceasta includ o retea sociala extinsa, acces la informatii importante, abilitati mai bune de rezolvare a problemelor.

foto prima pagina: Victor Tondee, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: