Top 10 misogini si femei care ii pun la punct

Top 10 misogini si femei care ii pun la punct
Kudika
25 Martie 2010

Misoginismul nu este nou sub soare, ba chiar, in multe contexte sociale si, mai rau, profesionale, reflecta si azi, in plin mileniu 3, o stare de fapt atat de inradacinata incat noi femeile nici nu mai simtim nevoia de a ne revolta – radem la bancurile cu blonde alaturi de ei, subscriem la stereotipul femeii la volan etc. Dar, multumita celei de-a saptea arte si a unori cineasti cu miros fin care detecteaza neregulile oricat de adanc ar fi ele implantate in “bunul” mers al societatii, tipologia misoginului ne este servita mura-n gura, deseori trasatura e exagerata pana cand personajul ajunge definit doar prin ea, printr-o inclinatie de a desconsidera din oficiu femeia ca egala a barbatului.

In cele ce urmeaza, voi insira cinci dintre misoginii de pe ecran, in paralel cu cinci femei puternice care ne arata un revers al medaliei infiorator – caci bine spunea bardul, “Hell hath no fury like a woman scorned” (in traducere libera, nici Iadul n-are o furie mai mare ca o femeie dispretuita). Atentie la nuante insa – un personaj cu “apucaturi” feministe poate sa reflecte opusul, si anume chiar misoginismul scenaristului/regizorului/filmului prin accentul pus pe schitarea Femeii ca scorpie! E atat de usor sa pierdem firul in cercul vicios al judecatilor mai mult sau mai putin intemeiate, incat mai bine ne concentram pe realitatile din film, fara referire la intentiile creatorilor lui.

Realizat de Ioanina

2. Lisbeth in "The Girl with the Dragon Tattoo" (Noomi Rapace) - prima parte a trilogiei “Millennium” imaginate de scriitorul suedez de bestsellere Stieg Larsson este o pasare rara, in materie de ecranizari, acumuland critici favorabile de cand a vazut lumina... proiectorului. The Guardian a spus-o la fix: “Povestea ei este un fenomen literar si cinematografic”, referindu-se la protagonista Lisbeth desigur. La prima vedere nu pare nici pe departe un personaj cu care am putea empatiza vreodata – inchisa in sine, manjita cu negru la ochi, coafata emo si incarcata cu atata metal in tepii pe post de guler, inelele din urechi si belciugele din nas incat nu-i de mirare ca circula pe motocicleta: n-ar trece in veci prin detectoarele de metal din aeroporturi. Ca urmare, Lisbeth e greu de inteles, dincolo de postura baietoasa care aminteste mai mult de-un taur cu rosu-n fata ochilor decat de-o femeie. Insa, punkerita sau nu, lesbiana sau bisexuala, traumatizata sau nebuna de legat, fata cu dragonul tatuat pe spate ne fascineaza: focusata ca un caine de vanatoare pe cazul misterios din prim-planul actiunii, ea gaseste timp si recurge la o energie interioara inepuizabila ca sa se razbune pe barbatii criminali si viciati intalniti in cale. Iar izvorul de ura cu care ii sunt imbibate toate gesturile o plaseaza undeva in apropierea lui Asami din “Auditia” lui Takashi Miike.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri