Sexy in drag: top 10 travestiti in filme

Sexy in drag: top 10 travestiti in filme
Kudika
22 Aprilie 2010

Travestitul, ca personaj, nu este o noutate pe ecrane, iar practica in sine in niciun caz nu este noua sub soare, desi cei sau cele care poarta hainele sexului opus au de-a face cu intoleranta lumii “normale” si eticheta de paria. Sa ne rezumam insa la filme, pana nu se descatuseaza de tot in mine spiritul combativ de partea minoritatilor de orice fel: dupa anii ’60, cand strictetea cainilor de paza a moralitatii in cinematografie s-a evaporat, Hollywood-ul a inceput incet-incet sa inteleaga ca un trai petrecut in travesti este mai degraba un subiect realist si deseori dramatic, decat o sursa a comediei bufe. Ca atare, astazi avem parte de filme realizate in deplina cunostinta de cauza, filme care, facand dintr-un tabu al societatii un subiect cunoscut, comentat, ecranizat, reusesc sa tempereze furia ignorantilor fata de ceea ce ei considera a fi o “ciudatenie a naturii”.

Chiar si unele celebritati masculine se simt mai in siguranta sa isi etaleze preferintele pentru vestimentatia sexului frumos, in speranta ca mintile fan-club-ului lor si ale lumii intregi vor catadicsi astfel sa se destupe. Eddie Izzard, comedianul britanic care in utlimii ani si-a initiat “campania” de cucerire a Americii, nu numai ca apare in travesti la unele show-uri, ci si integreaza in actul sau de stand-up explicatia look-ului efeminat: "Sunt un travestit heterosexual, sau un lesbi masculin. Daca ar fi sa descriu cum ma percep eu pe mine in propria-mi minte, as spune ca sunt un baiat intreg plus o jumatate de fata.” Eddie, sau mai bine zis documentarul “Believe: The Eddie Izzard Story” lansat in America luna trecuta, mi-a dat ideea acestui top, al celor mai credibili travestiti gravati pe celuloid in ultimii ani.

Realizat de Ioanina

10. “Ed Wood” (1994) – Descris de industria Hollywood-iana drept cel mai prost regizor al tuturor timpurilor, Ed Wood, cel putin in interpretarea lui Johnny Depp, transpare ca un optimist increzator in propriile sale forte creative, fara indoiala un produs get-beget al Tarii tuturor posibilitatilor – desigur, stoicismul manifestat de el in fata criticii unanime nu i-a servit la mare lucru, dar atitudinea conteaza. Pasiunea lui Wood pentru cinema era egalata doar de pasiunea pentru vestimentatia feminina, iar asta se citeste clar in ochii lui Depp cand aterizeaza sclipind ca doua faclii pe o idee de film sau un articol de imbracaminte al iubitei. Explicatia fenomenului, compulsiv de altfel, merita citata, pe post de lamurire, in caz ca inca o cautati: “Nu sunt [homosexual]. Iubesc femeile. Cand le port hainele ma simt mai aproape de ele. [...] Sunt barbat in toata puterea cuvantului. De altfel am si luptat in Al Doilea Razboi Mondial. Sigur ca purtam lenjerie feminina sub uniforma.” Johnny mai facea o aparitie in travesti si cu ocazia altui film din cariera sa: in “Before Night Falls”, el joaca rolul unui “drag queen”:

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri