Setari Cookie-uri

Lansare album F.P.S. Spitalul de Urgenta

Trupa Spitalul de Urgenta si-a anuntat lansarea celui de-al saselea album, intitulat F.P.S Fondul Proprietatii de Stat, adicatelea care, pentru oricine le-a urmarit evolutia baietilor de-a lungul celor aproape 10 ani de cariera, va fi unul de prima mana. Si, dupa cum promitea Dan Helciug la conferinta de presa, va fi unul conceptual cu mesaj satiric. Lansarea propriu-zisa, cu trambitele de rigoare, va insemna un mare concert mare, programat pentru vineri, 16 octombrie, in clubul The Silver Church, de la ora 22:00.

Dan Helciug a vorbit aproape neintrerupt la conferinta de presa organizata in subsolul ceainariei Carturesti, luandu-se singur peste picior la un moment dat pentru “schizofrenia” limbaritei lui. Nu ca nu s-ar fi exprimat admirabil de elocvent reusind, mai ales, sa isi transmita mesajul. Insa, din pacate, nici cuvantarea pentru presa nici evenimentul de lansare nu schimba situatia de fapt, si anume sansele slabe ca albumul sa fie promovat pe posturile de radio romanesti. Motivul pentru care satira (atentie, nu caterinca, avertizeaza Helciug) marca Spitalul de Urgenta nu e pe gustul lor se poate rezuma la un singur cuvant: mainstream. Este un cuvant incarcat de conotatii negative, iar Dan il foloseste in deplina cunostinta de cauza pentru a desemna ceea ce sta la polul opus fata de muzica trupei sale.

Spitalul de Urgenta nu se incadreaza in riguroasele standarde ale mijloacelor de comunicare care se adreseaza maselor – standardele “subculturii” la care Dan Helciug se refera ca la o “problema internationala”. Pe de o parte, “trivialul, vulgarul sunt impinse la maxim”, si, pe de alta, ceea ce se cere, de publicul majoritar si implicit de posturile de radio, este pozitivism, piese usurele pe care se poate dansa, nu cugeta. Asadar, promovarea albumului se va face mai ales pe Internet, nu in ultimul rand prin intermediul site-ului cantaretului, danhelciug.ro.

“F.P.S.”, produs de Real Sound & Visual si distribuit de A&A Records, “anticipeaza un album foarte tare” care va iesi pe piata anul viitor – un an festiv pentru trupa, al zecelea de fiintare. Dar asta va fi atunci – concentrandu-se pe acum, Dan a explicat structura noului album ca fiind “o poveste” unde se intretaie teme diverse, de la piese care prezinta mentalitatea “smecherilor” pana la piese de dragoste, “refugiul spiritual” al compozitorului. Aceasta combinatie nu a fost gandita ca o declaratie superioara, din varful buzelor, ci ca un experiment in a intelege “cam ce gandeste pustiul, cam ce gandeste tanarul” si in general ce gandeste romanul de rand.

“Intram intr-o zona unde vrem sa atragem atentia unui public mai spiritual, [...] o categorie un pic mai ridicata din punct de vedere spiritual” spune Dan Helciug, mentionand ca, daca trivialul este intr-adevar mijlocitor, la originea deciziei sta “un scop cultural”. Orice om cat de cat la curent cu gradul de cultura la nivel de populatie stie ca nu ii poti pretinde lui cutarescu, absolvent de trei clase, sa stea cuminte si “sa-i citesc din Shakespeare”. Evident, solistul – artist, si, daca nu stiati, papusar de asemenea – stie la ce sa se astepte din partea publicului, si cum sa se adapteze la el in consecinta. Dar noi la ce sa ne asteptam de la Dan cu ocazia concertului de vineri?
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Octombrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.