Setari Cookie-uri

Moda Vintage

De-a lungul timpului trecerea anilor a adus cu sine nu numai schimbari de mentalitati, opinii, sisteme si organizatii dar si modificari in ceea ce priveste moda. Care sunt standardele? Care sunt punctele de interes? Dupa atata timp e dificil de facut o retrospectiva completa a celor mai importante aspecte ale fiecarei perioade in parte dar, din fericire, designerii celebri au reinceput sa isi imagineze pcolectiile pornind de la multe elemente "vintage". Adica, au analizat "trendurile" deceniilor, au preluat detalii care contrag in ele esenta modei respective si le-au "reactualizat" pentru a se incadra perfect in prezent. Si, pentru a recunoate cu usurinta stilurile fiecarui deceniu important din punct de vedere al schimbarilor "vestimentare", iata cateva aspecte caracteristice ce te vor ajuta poate sa faci o calatorie inapoi in timp si sa te regasesti pe tine in unul sau - de ce nu - mai multe stiluri.

De-a lungul timpului trecerea anilor a adus cu sine nu numai schimbari de mentalitati, opinii, sisteme si organizatii dar si modificari in ceea ce priveste moda. Care sunt standardele? Care sunt punctele de interes? Dupa atata timp e dificil de facut o retrospectiva completa a celor mai importante aspecte ale fiecarei perioade in parte dar, din fericire, designerii celebri au reinceput sa isi imagineze colectiile pornind de la multe elemente “vintage”. Adica, au analizat “trendurile” deceniilor, au preluat detalii care contrag in ele esenta modei respective si le-au “reactualizat” pentru a se incadra perfect in prezent. Si, pentru a recunoaste cu usurinta stilurile fiecarui deceniu important din punct de vedere al schimbarilor “vestimentare”, iata cateva aspecte caracteristice care te vor ajuta poate sa faci o calatorie inapoi in timp si sa te regasesti pe tine in unul sau - de ce nu - mai multe stiluri.

Anii '30

Daca pana la inceputul anilor '30 erau preferate rotunjimile rubiconde, pline, ca simbol al feminitatii lucrurile incep sa se schimbe pentru prima oara catre ceea ce se evidentiaza si astazi: siluetele firave. Din acest motiv corsetele bine stranse in talie si orice piese vestimentare care puteau scoate in evidenta “gingasia” formelor erau binevenite. In linii mari o tinuta specifica anilor '30 trebuia sa contina cel putin un element din: umeri bufanti, incretiti, corset sau croiala stransa in talie, fusta lunga, larga si evazata sau (la ocazii speciale) o trena lunga. Eleganta era pentru femei obligatorie indiferent de momentul zilei singurul aspect care facea diferenta fiind materialul din care erau confectionate hainele. Astfel, daca pentru zi se preferau texturile mai putin pretentioase ca bumbacul, inul sau lana, pentru seara erau “la mare cautare” catifeaua, matasea sau satinul. Culorile erau si ele oarecum in extreme daca se compara momentele zilei: pentru dimineata si pranz culori inchise sau cenusii iar pentru a doua parte a zilei imprimeuri florale, nuante contrastante si detalii colorate.

Anii '40

Anii '40 aduc cu ei o schimbare majora in moda feminina pentru ca se trece de la eleganta in orice ocazie la tinute mai comode, mai putin pretentioase si care anticipeaza pentru intaia oara emanciparea ulterioara a femeii. Astfel, manecile bufante din dreptul partilor superioare ale bratelor sunt acum inlocuite cu celebrele “pernute pentru umeri”, lungimea rochiilor se scurteaza pana la jumatatea gambelor iar talia nu se mai subliniaza decat printr-un cordon subtil. Totusi, se pune un mare accent pe soldurile femeilor care, in contextul pastrarii ideii de silueta “trasa prin inel” sunt considerate apanaje ale feminitatii. De aceea se insista pe detalii generoase in zona cu pricina, imprimeuri florale mari sau buzunare hiperdimensionate tocmai pentru a pozitiona atentia pe portiunea vizata. Materialele pentru rochiile de zi devin din ce in ce mai comode iar culorile sunt “permise” indiferent de momentul zilei.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.