Setari Cookie-uri

Moda Vintage

De-a lungul timpului trecerea anilor a adus cu sine nu numai schimbari de mentalitati, opinii, sisteme si organizatii dar si modificari in ceea ce priveste moda. Care sunt standardele? Care sunt punctele de interes? Dupa atata timp e dificil de facut o retrospectiva completa a celor mai importante aspecte ale fiecarei perioade in parte dar, din fericire, designerii celebri au reinceput sa isi imagineze pcolectiile pornind de la multe elemente "vintage". Adica, au analizat "trendurile" deceniilor, au preluat detalii care contrag in ele esenta modei respective si le-au "reactualizat" pentru a se incadra perfect in prezent. Si, pentru a recunoate cu usurinta stilurile fiecarui deceniu important din punct de vedere al schimbarilor "vestimentare", iata cateva aspecte caracteristice ce te vor ajuta poate sa faci o calatorie inapoi in timp si sa te regasesti pe tine in unul sau - de ce nu - mai multe stiluri.

Anii '50

Jumatatea secolului XX a debutat printr-o explozie de gingasie si feminitate din punctul de vedere al tendintelor modei. Femeia “intra in drepturi” in ceea ce priveste capacitatea de a-si crea un stil propriu, nu mai era constransa de reguli mult prea putin permisive si isi putea exprima pe deplin personalitatea prin haine. De aceea umerii goi, soldurile scoase in evidenta si taliile “de viespe” au reprezentat pentru perioada respectiva adevarate “must have-uri”. Fustele largi si vaporoase care “se opreau” imediat sub genunchi si curelele late din talie atrageau fara indoiala pe atunci (ca si acum!) priviri admirative. Pentru seara rochitele pastrau cam aceleasi linii mari, diferenta fiind facuta de accesorii: gentute plic, palarii sic sau manusi de lungime medie din dantela.

Anii '60

Anii '60 sunt considerati a fi inceputul “revolutiei” modei feminine pentru ca tinutele incep sa fie tot mai simple, apropiindu-se de imaginea femeii moderne, de cariera. Apar deci fustele conice pana la genunchi sau chiar mai sus, jachetele usor cambrate si trenciurile cadrilate facute celebre de Jackie O. Contrastele cromatice gen alb-negru, rosu-negru sau galben-albastru erau si ele in mare voga. Palariile sau manusile erau din ce in ce mai rar intalnite la tinutele de zi, fiind eventual parti ale tinutelor de seara. Oricum borurile palariilor devin in timp din ce in ce mai mici, la vremea respectiva ajungand sa fie aproape inexistente.

Anii '70

Asa cum se stie, anii '70 au reprezentat o perioada de transformari majore ce au stat sub semnul miscarii “hippie”. De aceea cele mai multe influente in fashion au avut ca punct de plecare acelasi “curent”: pantaloni foarte evazati, jeansi, camasi largi, cu ciucuri sau franjuri, modele de inspiratie etnica, imprimeuri florale, impletituri din piele si bentite colorate. Fiind o perioada caracterizata mai ales prin revolte si atitudini noi aceleasi contraste s-au intalnit si la nivelul modei: exista deci un trend al personalitatilor nonconformiste si un altul al vesnicilor romantici. De aceea se imprumuta reciproc elemente complexe: panglici impletite in par, tinute largi, onduleuri vaporoase etc. In privinta culorilor paleta cromatica este nelimitata. In fond, intreaga perioada a fost una a prabusirii constrangerilor de orice fel si de aceea, aproape orice combinatie era posibila si orice “inspiratie curajoasa de moment” putea naste un nou stil.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.