Setari Cookie-uri

5 legende de Pasti

Bucuria venirii primaverii si retrezirea la viata a intregii naturi este, fara indoiala, asociata celei mai mari bucurii a crestinilor de pretutindeni: Sarbatoarea Invierii Domnului. Reinvierea naturii, poate semnifica si noua viata pe care oamneii au castigat-o prin rastignirea si Invierea Domnului.

Incondeierea oualor

Traditia romaneasca vede in oul rosu un simbol al prosperitatii si al vietii. Culoarea rosie a fost asociata cu aceea a vietii si a Soarelui la asfintit, iar galben simbolizeaza rasaritul Soarelui, intr-un cuvant, perpetuarea vietii.

Inrosirea oualor se face in miercurea din Saptamana Mare, pentru a fi ciocnite si mancate sacramental in ziua de Paste.De-a lungul timpului, gratie indemanarii artistice, se cunosc diferite procedee de incondeierere a oualor: de la cele vopsite, pictate, oua sapate, tehnica ce dispune de ornamente in ceara in relief, oua scrise, oua impietrite, incondeiate cu frunze, cu margele sau picurate.

Dintre motivele tematice ale incondeierii, exemplificam: furca-simbol al oeritului , motiv intalnit in special in Moldova, clopotelul-simbol prin care se anunta Invierea Domnului si prezenta comunitatii in biserica, in Transilvania, Creasta gainii-simbol al constelatiei ,,Closca cu puii", lumina de noapte a pastorilor.
Incondeierea oualor, cu sau fara motive folclorice, se inscrie in traditia spiritual de comuniune si unitate a poporului roman. Spargerea lor inseamna invierea Domnului, motiv pt care, cu bucurie crestinii ciocnesc oua si spun “Christos a Inviat!” raspunzand: ,,Adevarat a Inviat!"

Iepurasul de Pasti

Fara a se inscrie in traditia autohtona, iepurasul de Paste a fost preluat din traditia germana in jurul anului 1500. Traditia spune ca aceasta sarbatoare vine de la zeita Eostre, simbolizata prin iepurasi si asociata cu fertilitatea.

O legenda veche spune ca zeita Eostre a gasit intr-o iarna o pasare ranita. Pentru a o salva de la moarte, a transformat-o in iepuroaica, oferindu-i posibilitatea de a mai depune oua. In semn de multumire, iepuroaica obisnuia sa ii daruiasca zeitei ouale facute. Astfel a luat nastere traditia iepurasului care imparte daruri de Paste.

In multe culturi, iepurasul este asociat cu viata. Pentru budisti reprezinta o creatura selenara, la americani, iepurasul este vazut un personaj de legenda. Desi reprezinta renasterea primaverii si bucuria de a avea urmasi, iepurele nu are totusi legatura cu istoria biblica a mortii si Invierii lui Iisus.

Mielul
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.