Setari Cookie-uri

5 legende de Pasti

Bucuria venirii primaverii si retrezirea la viata a intregii naturi este, fara indoiala, asociata celei mai mari bucurii a crestinilor de pretutindeni: Sarbatoarea Invierii Domnului. Reinvierea naturii, poate semnifica si noua viata pe care oamneii au castigat-o prin rastignirea si Invierea Domnului.

Simbol al crucificarii lui Iisus ,,iata Mielul lui Dumnezeu/ care ridica pacatele lumii", mielul de Paste este sacrificat ca ritual sfant.

Este cunoscut ca sarbatoarea Pastelui s-a facut inca din VechiulTestament, in 1445 i.H., odata cu plecarea din Egipt a poporului evreu randuit de Moise. Cand tara se afla in pragul de a fi fost nimicita, Domnul a poruncit , spre protectia oamenilor urmatoarele: fiecare familie trebuia sa junghie un miel de un an, parte barbateasca, in a paisprezecea zi a lunii. O parte din sangele mielului se folosea pentru stropirea celor doi stalpi si a pragului de sus de la tocul usii.

Jertfa mielului este strans legata de sarbatoarea Pastelui, marcand inceputul unei vieti noi si nasterea unui popor liber. Dumnezeu a ales acest animal, deoarece chipul lui exprima blandete si inocenta.

Focul

Cu profunde implicatii mistice, focul de Paste este simbolul luminii sfinte de la Biserica Sfantului Mormant, de unde intreaga crestinatate vine sa ia lumina. Celebrat inca din anul 1106, momentul constituie, prin urmare, cea mai mare minune a crestinatatii.

Moment unic in lume, aprinderea miraculoasa a luminii sfinte in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, a atras atentia cercetatorilor, care nu au reusit sa gaseasca inca o explicatie. Aprinderea subita a lumanarilor la slujba de Inviere, focul sfant, isi gaseste originea in ceea ce teologia dogmatica numeste ,,energiile divine necreate" sau mai simplu minune divina.

Pentru noi, crestinii, lumina din seara de Inviere, preluata ca particica a Focului Sfant, vine sa confirme cuvintele Crezului conform carora, un Adevar e sigur: “lumina din lumina , Dumnezeu Adevarat din Dumnezeu Adevarat, Nascut si nu Facut..." asadar fara inceput si fara sfarsit.

Un articol Cristina C

Foto: www.hepta.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Aprilie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.