Setari Cookie-uri

TV QLED Samsung versus TV OLED LG. Cum se compară cele două televizoare

Când vine vorba de tehnologia TV, mica liniuță care transformă „O” în „Q” și OLED din QLED este o de o importanță foarte mare.

Două branduri rivale de televizoare folosesc acronime foarte similare pentru a descrie cele mai bune televizoare pe care le produc. Cu toate acestea, QLED-ul produs de Samsung și OLED-ul produs de LG sunt la fel de diferite precum câinii și pisicile.

În ultimii ani, Samsung, cel mai popular producător de televizoare din lume, și-a denumit cele mai bune televizoare „QLED”. Linia de TV QLED lansată de Samsung în 2020 este uriașă, cu trei serii diferite, care au rezoluție 8K, numeroase versiuni mainstream și modele special concepute pentru design, precum noul televizor rotativ Sero.

Între timp, televizoarele OLED lansate de LG în 2020 includ șase serii, de la televizorul BX relativ accesibil la televizorul 8K incredibil de scump ZX.

Ce este un TV QLED

Un TV QLED este, pe scurt, un televizor LCD cu puncte cuantice.

Citește și:

Să începem cu un scurt rezumat al celor două tehnologii:

OLED înseamnă „diodă organică emitentă de lumină”.

QLED (conform Samsung) înseamnă „diodă cu puncte cuantice emițătoare de lumină”.

OLED este o tehnologie fundamental diferită de cea LCD, tipul principal de televizoare din ziua de azi.

QLED este o variantă a LED-ului LCD, adăugând o peliculă cuantică la un televizor LCD.

OLED este „emisiv”, ceea ce înseamnă că pixelii emit propria lor lumină.

QLED, la fel ca LCD-ul, este, în forma sa actuală, „transmisibil” și se bazează pe iluminare din spate cu LED.

Cum funcționează un TV QLED

Principala diferență este că QLED este mai aproape de LCD-urile normale decât de OLED.

Punctele cuantice sunt molecule microscopice care, atunci când sunt lovite de lumină, emit propria lor lumină colorată diferit. Într-un TV QLED, punctele se află într-un film, iar lumina care le atinge este asigurată de o iluminare de fundal LED. Această lumină călătorește apoi prin alte câteva straturi din interiorul televizorului, inclusiv un strat cu cristale lichide (LCD), pentru a crea imaginea. Lumina de la sursa LED este transmisă prin straturi către suprafața ecranului, motiv pentru care spunem că este „transmisivă”.

Citește și:

Samsung folosește puncte cuantice pentru televizoarele sale LCD din 2015 și a debutat marca TV QLED în 2017. Samsung spune că acele puncte cuantice au evoluat de-a lungul timpului, respectiv că culoarea și puterea de lumină s-au îmbunătățit, de exemplu.

Cum funcționează un TV OLED

LCD-ul este tehnologia dominantă la televizoarele cu ecran plat de multă vreme. Este mai ieftin decât OLED, mai ales în dimensiuni mai mari, și numeroși producători de ecrane din întreaga lume, inclusiv LG, îl pot fabrica.

OLED este diferit, deoarece nu utilizează o iluminare de fundal LED pentru a produce lumină. În schimb, lumina este produsă de milioane de subpixeli OLED individuali. Pixelii înșiși - puncte minuscule care compun imaginea - emit lumină, motiv pentru care aceasta se numește tehnologie de afișare „emisivă”. Această diferență duce la tot felul de efecte asupra calității imaginilor, unele dintre ele favorizând LCD-ul (și QLED), dar majoritatea sunt în favoarea OLED.

Citește și:

Diferențe între un TV OLED și un TV QLED

Iată câteva comparații generale între un TV OLED și un TV QLED.

Calitatea imaginii unui TV QLED variază mai mult decât la televizoarele OLED, pe principiul că cele mai scumpe performează mult mai bine decât cele mai ieftine.

OLED are contrast și nivel de negru mai bune. Natura emisivă a televizoarelor OLED înseamnă că pixelii neutilizați se pot stinge complet, pentru un contrast infinit. Un TV QLED / LCD, chiar și dintre cele mai bune, cu cea mai eficientă întunecare locală completă, emite o lumină ușoară, ceea ce duce la niveluri de negru mai spălate, mai gri.

Un TV QLED este mai luminos. Cele mai strălucitoare televizoare QLED și LCD pot fi mai strălucitoare decât orice model OLED, ceea ce reprezintă un avantaj deosebit în camerele luminoase și pentru conținut HDR.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 August 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.