Setari Cookie-uri

Cum să spui NU ca o lady

În situațiile din fiecare zi interacționăm cu tot felul de oameni, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți și de multe ori suntem puse în situația de a refuza tot felul de propuneri.

În primul rând, atunci când suntem puse în situația să spunem „nu”, este bine să tratăm persoana pe care urmează să o refuzăm cu același respect pe care noi ne dorim să îl primim. În acest sens ne servește comunicarea asertivă, prin care îi spunem celui din fața noastră cu blândețe și fermitate faptul că avem trasate niște limite, care stabilesc clar care ne sunt valorile personale. Cu cât aceste limite sănătoase sunt comunicate mai devreme celor din mediul nostru, cu atât scade probabilitatea să primim solicitări lipsite de respect.

Cu toate acestea, pot să apară situații când suntem nevoite să spunem „nu” ferm. Ce este de făcut?

În primul rând poți evalua care este gradul de încălcare a limitei de bun simț. Dacă o persoană mi se adresează păstrând limita bunului simț, răspunsul meu de refuz ar suna cam așa: „Îți mulțumesc pentru că te-ai gândit la mine și ai considerat că sunt persoana potrivită să te ajute. Eu am alt plan și nu sunt disponibilă în situația propusă de tine." Nu este nevoie să dai explicații în plus sau să te scuzi. Dacă dorești, îi poți face un compliment persoanei din discuție, cu condiția să fie sincer. Un compliment face un refuz să fie ceva mai ușor de suportat. În anumite situații, refuzul poate fi însoțit de empatie şi de eventuale recomandari de soluții alternative.

Citește și:

Comunicarea asertivă presupune că avem la dispoziție și posibilitatea să dăm un răspuns după un timp de gândire. Poți spune: „Am să mă gândesc și îți dau un răspuns până mâine."

Mai există o situație: când limita bunului simț poate fi încălcată. În astfel de situație, cel mai bine este să întrerupi orice fel de legătură cu persoana lipsită de maniere. Este dreptul nostru să ne alegem anturajul în funcție de valorile noastre comune, iar una dintre valorile esențiale este bunul simț, care nu este negociabil.

Să fii o lady înseamnă să faci diferența între a reacționa și a răspunde. Să ne amintim că refuzul este expresia libertații depline, face parte din exercitarea liberului nostru arbitru și este dreptul nostru să îl folosim cu blândețe și fermitate.

Citește și:

Valentina Bălașa Ario este lector al Fundației Calea Victoriei unde susține cursul online Exerciţii de feminitate – Stare de bine cu tine.

Featured foto by HBRH via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
3 Iunie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.