Setari Cookie-uri

Parerea lui Radu: Avem nevoie de minciuni ca sa putem suporta realitatea

Trebuie sa inveti sa traiesti cu tine in sinceritate. Asta e ce face lumea sa arate rau, faptul ca ne mintim si pe noi.

E replica aceea celebra de film, ca nu putem duce adevarul. Degeaba il vrem, daca nu-l putem duce. O pun laolalta cu alta, cu totii avem nevoie de o minciuna, ca sa putem suportam realitatea. Asta in timp ce o zi intreaga, ca sa nu zic o viata intreaga, cu asta ne ocupam, cu identificarea adevarului. Vrem sa aflam adevarul.

El o insala pe ea. Ea banuieste. Si vrea sa stie adevarul. Dar nu adevarul acela crunt. Vrea sa stie adevarul, dar sa nu fie acela pe care-l suspecteaza. Vrea ca adevarul sa nu fie adevarat. Isi doreste ca el sa furnizeze o minciuna adevarata. Ceva care sa faca lucrurile sa mearga mai departe. Ceva care sa faca viata sa functioneze ca pana atunci. Sa-si dea un pic silinta. Nu sa te trezesti cu el, relaxat, ca vine si zice adevarul. Adevarul e confortabil pentru posesorul lui. Stim cu totii adevarul. Dar nu asta ne trebuie acum. Dati un pic silinta! Ambaleaza-te! Vino cu o versiune! “Adevarul ne va face liberi”, in sensul ca o sa ne desparta. Nu e ceea ce ne dorim. Adevarul e confortabil. E pentru oameni fara memorie. Noi, ceilalti, sau in fine, voi ceilalti, trebuie sa tinem minte atatea idei pe care le-am vandut celor din jur. Un om care spune adevarul e un om care nu stie sa tina minte. Nu stie sa tina, minte!

Citește și:

Pe de alta parte, adevarul e o impolitete. Nu trebuie sa declaram tot ce credem. Normele civilizatiei te fac sa nu-i spui unei doamne intalnita dupa ceva vreme, ca parca s-a mai ingrasat. Chiar daca e adevarat. Un pic de politete face ca sa nu le declari oamenilor mai putin reusiti intelectual din jur ca ti-ai dat seama. Minciuna e o regula principala a politetii.

Dar minciuna incriminabila e alta. E minciuna pe care ti-o vinzi tie. Cu tine trebuie sa fii sincer. Trebuie sa inveti sa traiesti cu tine in sinceritate. Asta e ce face lumea sa arate rau, faptul ca ne mintim si pe noi. Multe dintre nerusitele lumii asteia de aici vin, din faptul ca ne mintim si pe noi insine, ca sa suportam ce facem. Fiecare simte o oarecare indreptatire data de minciunile pe care si le administreaza. Te uiti la toti oamenii care uratesc lumea si ai intrebarea asta: cum poate sa traiasca impreuna cu el asa? Minciuna. Omul se minte pe el. De aici tot. Haideti sa-i mintim doar pe ceilalti si asta doar din politete!

Citește și:

Foto: 3d factory, Shutterstock

Foto prima pagina: WilmaVdZ, Shutterstock

Vizionare placuta


Radu Buzăianu se ocupă seara la televizor de politicienii care-i fac viața grea, iar în timpul zilei, de cei 3 copii pe care-i are să-i facă viața un loc mai bun și mai cu sens. Din ce...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.