Actorul si regizorul Paul Newman ne-a parasit la varsta de 83 de ani, in urma unei indelungate lupte cu cancerul pulmonar. Ochii cinematografiei nu mai sunt albastri...

Lista completa a castigatorilor premiilor Oscar 2014

Actorul american, care s-a facut remarcat prin rolul Ben Quick din “Lunga vara fiebinte” (1958, r. Martin Ritt) a jucat in 81 de productii cinematografice si de televiziune, devenind in scurt timp un simbol al cinematografiei americane, si nu numai.

Cu rolul din filmul lui Ritt, Newman primeste trofeul Cel mai bun actor la festivalul de Film de la Cannes, dar, mai important decat acesta, pe platourile de filmare o intalneste pe cea care avea sa-i fie a doua sotie, Joanne Woodward.

Cei doi au jucat impreuna in 11 filme, iar Newman a distribuit-o in alte patru. Intr-o lume in care schimbarea partenerului de viata este la ordinea zilei, Newman glumea, spunand: "daca am un file acasa, de ce sa merg sa mananc un hamburger?".

Joanne i-a fost alaturi pana in ultima clipa. Newman si Woodward s-au casatorit pe 29 ianuarie 1958, avand impreuna trei fiice. Actorul mai avea doua fete din prima sa casatorie, cu Jackie Witte.

Anul trecut, Paul Newman a decis sa renunte la actorie, motivand ca are probleme de memorie. Acest fapt a fost regretat si de Robert Redford, care planuia o revenire pe marile ecrane alaturi de prietenul sau. Cateva luni mai tarziu, se afla ca actorul suferea de cancer pulmonar, boala care l-a luat dintre noi, relateaza Gardianul.

Ziua prezinta firul succeselor sale cinematografice. Primul a venit odata cu rolul boxerului Rocky Graziano, in "Cineva acolo sus ma iubeste" (1956). Interesant este ca respectivul personaj i-ar fi revenit lui James Dean daca acesta nu si-ar fi pierdut viata intr-un accident de masina. Newman isi face debutul regizoral in 1968 cu "Rachel, Rachel", nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film.

Printre peliculele care l-au consacrat ca regizor se mai numara "Efectele razelor Gama asupra anemonelor"(1972) si "Me­na­jeria de sticla"(1987). Dupa sap­te nominalizari, a obtinut Osca­rul pentru intreaga cariera in 1986 "pentru numeroasele si memora­bilele sale interpretari pe ecran, pen­tru integritatea personala si dedicarea sa fata de arta". In 1987 a primit Oscarul pentru rolul principal in filmul lui Martin Scorsese, "Culoarea banilor".

Top 10 cele mai bine accesorizate vedete de la Oscar 2012
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: