Setari Cookie-uri

Michelle Obama, o prima doamna de culoare la Casa Alba

Michelle Obama, al carei sot, democratul Barack Obama, a fost ales in urma cu o saptamana presedintele Statelor Unite, va fi prima femeie de culoare care se va instala la Casa Alba in calitate de Prima Doamna, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Michelle Obama, al carei sot, democratul Barack Obama, a fost ales in urma cu o saptamana presedintele Statelor Unite, va fi prima femeie de culoare care se va instala la Casa Alba in calitate de Prima Doamna, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Sunt o exceptie statistica. O fata de culoare, crescuta in South Side din Chicago (un cartier sarac - n.red.)... Nu ar trebui sa fiu aici", declara recent Michelle Obama, noua Prima Doamna a Statelor Unite.
Sustinatorii sai o prezinta drept o noua Jackie Kennedy. Are tineretea si eleganta necesare. Speriati de felul ei direct de a vorbi si de umorul ei caustic, adversarii sai o acuza de lipsa de patriotism, de aroganta si chiar de rasism.

Laudata de sustinatori pentru gratia si inteligenta sa, ea a fost supranumita de presa conservatoare "jumatatea penibila" a senatorului de Illinois si "Doamna Repros", fiind acuzata ca alimenteaza resentimentele comunitatii de culoare fata de albi si ca se plange in mod constant.

Michelle Obama, in varsta de 44 de ani, marturiseste ca a avut reticente cand sotul ei s-a inscris in cursa pentru Casa Alba. Ea voia sa isi pastreze viata de familie, dar a acceptat cu doua conditii: ca Malia, in varsta de 10 ani, si Sasha, in varsta de sapte ani, cele doua fetite ale sotilor Obama, sa isi vada tatal cel putin o data pe saptamana si ca Barack sa se lase de fumat, ceea ce a facut.

Provenind dintr-o familie modesta, Michelle Obama a crescut in Chicago, in South Side, cel mai sarac cartier din oras, unde locuia impreuna cu parintii si fratii sai intr-un apartament cu doua camere. Tatal sau, Frazer Robinson, angajat la primarie, a muncit toata viata, desi era bolnav de scleroza. Mama ei, Marian, s-a ocupat de cresterea copiilor. Michelle a reusit, totusi, sa fie admisa la prestigioasa universitate Princeton in 1981.

Teza sa in sociologie a avut ca subiect diviziunea rasiala: cum studentii de culoare isi insusesc "structura sociala si culturala a albilor" si se identifica din ce in ce mai putin cu comunitatea lor de origine.

Dupa Princeton, ea a intrat la facultatea de drept de la Harvard si a devenit avocat in Chicago. Acolo l-a intalnit pe Barack Obama. Cuplul a povestit in detaliu inceputurile relatiei. La inceput, Michelle i-a rezistat, pana intr-o seara cand Obama a dus-o la cinematograf sa vada un film de Spike Lee.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.