Setari Cookie-uri

Au fost decodate visele. Afla aici mai multe detalii

Cercetatorii japonezi au reusit sa decodeze partial continutul viselor.

Cercetatorii japonezi au reusit sa descifreze o parte dintr-un vis uman, un experiment interesant despre care ei afirma ca ar putea fi util pentru a analiza starea fizica a pacientilor, pentru a intelege mai bine bolile psihice si pentru a transmite comenzi unor masini prin intermediul gandurilor, informeaza Mediafax.

"De multa vreme, oamenii sunt interesati de vise si de sensurile lor, dar, pana de curand, doar persoana care viseaza cunostea continutul viselor sale", afirma cercetatorii niponi de la Institutul International de Cercetari in Telecomunicatii Avansate (ATR) din Kyoto, informeaza AFP.

Pentru a avansa in intelegerea stiintifica a viselor, savantii japonezi au creat un dispozitiv de decodare a imaginilor vazute de o persoana in timpul fazei onirice.

Pentru aceasta, ei au inregistrat de mai multe ori activitatea cerebrala a trei persoane in timpul somnului. Cercetatorii i-au trezit pe voluntari atunci cand pe ecranele monitoarelor de analiza aparea un semnal care corespundea unei faze a viselor, pentru a le cere sa le descrie imaginea pe care tocmai o vazusera, iar apoi i-au lasat sa adoarma din nou, pentru a putea sa reinceapa experimentul, executat de aproximativ 200 de ori pentru fiecare voluntar.

Citește și:

Acest procedeu a permis alcatuirea unui tablou al corespondentelor dintre activitatea cerebrala exacta din acel moment si obiectele sau subiectii din diverse categorii (hrana, carti, celebritati, obiecte de mobilier, autovehicule etc.) care apareau in acele vise. Este vorba de un fel de lexic, care asociaza un semnal provenind din creier cu o imagine.

Odata alcatuita aceasta baza de date, imbogatita apoi si cu alte informatii, citirea activitatii cerebrale prin intermediul imagisticii cu rezonanta magnetica (RMN) in faza somnului si a viselor a permis alcatuirea unui sistem care "ghiceste" ceea ce vede o persoana in timpul visului, cu ajutorul aparitiei acelor semnale cerebrale caracteristice.

In aproximativ 70% din cazuri, predictiile s-au dovedit exacte.

Foto prima pagina: Shutterstock.com


Kudika
8 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.