Setari Cookie-uri

Radu Valcan, decizie incredibila!

Radu Valcan uimeste prin hotararea luata.

Actorul Radu Valcan a trimis, prin intermediul avocatilor sai, o notificare catre institutiile de presa din Romania, prin care le interzice acestora sa publice si/sau sa difuzeze materiale de presa scrisa si/ sau audiovizuala ori pe internet, privind viata sa intima, personala si de familie, informeaza Mediafax.

Potrivit notificarii, in temeiul articolului 71, alin. (2) din Codul Civil, "nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau".

De asemenea, in temeiul art. 74, litera f) din Codul Civil, intitulat "Atingeri aduse vietii private", sunt considerate atingeri aduse vietii private "difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza".

Citește și:

Pe de alta parte, potrivit sursei citate, articolul 9 din Codul Deontologic al jurnalistului, care subliniaza obligatia jurnalistului de a respecta etica si deontologia profesionala, spune ca "ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia, face acuzatii nefondate, plagiaza, foloseste neautorizat fotografii sau imagini TV si surse ori calomniaza savarseste abateri profesionale de maxima gravitate".

Foto interior si prima pagina Facebook

Totodata, in temeiul articolului 4 din Codul Deontologic al jurnalistului, "ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obtine informatii sau imagini despre aceasta".

De asemenea, notificarea se sprijina pe articolul 26 din Constitutia Romaniei si pe reglementarile internationale, respectiv articolul 7 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, articolul 8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale si articolul 12 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Citește și:

In aceeasi notificare trimisa de Radu Valcan, in ceea ce priveste productiile audiovizuale, in temeiul articolului 33, alineatul (1) din Decizia CNA, nr. 220 din 24.02.2011 privind Codul reglementare a continutului audiovizual, se spune ca "orice persoana are dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliu si a corespondentei", iar in temeiul articolul 33, alineatul 3, din aceeasi reglementare legala, "este interzisa difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni in viata privata si de familie a persoanei, fara acordul acesteia".

De asemenea, notificarea este adresata in temeiul articolului 64 din aceeasi Decizie, care instituie pentru furnizorii de servicii media audiovizuale urmatoarele obligatii: "asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii, informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta".

Citește și:

In acest context, "difuzarea oricaror imagini si/sau informatii ce privesc viata mea privata, dupa primirea prezentei notificari va inlatura orice dubiu cu privire la existenta bunei credinte, motiv pentru care imi rezerv dreptul de a ma adresa instantelor judecatoresti competente, pentru a solicita reparatiile necesare. Pe cale de consecinta, va solicit sa luati act ca ma opun cu desavarsire ca, din acest moment, orice referiri cu privire la persoana mea si/sau viata mea intima, personala sau de familie, imaginea, onoarea sau reputatia mea, sa fie facuta publice prin intermediul oricaror mijloace media, respectiv presa scrisa/audiovizuala sau internet", se mai arata in notificarea trimisa de Radu Valcan.

Vizionare placuta


Kudika
26 August 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.