Setari Cookie-uri

Papa Francisc crede in evolutie: Dumnezeu nu este un magician cu o bagheta

Declaratie oficiala de la VATICAN: Papa Francisc spune ca Big Bang-ul si evolutia sunt adevarate.

Teoria evolutiei speciilor si Big Bang-ul sunt adevarate, iar Dumnezeu nu este un "magician cu o bagheta", a declarat papa Francisc in timpul unui discurs sustinut la Academia Pontificala de Stiinte, informeaza independent.co.uk, potrivit Mediafax.

Papa Francisc a facut o serie de comentarii, in timpul unui discurs sustinut la Academia Pontificala de Stiinte, despre care expertii spun ca au dat lovitura finala unor "pseudo-teorii" precum creationismul si designul inteligent, ipoteze despre care unele voci spun ca au fost sustinute de fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea.

Papa Francisc a explicat ca teoria evolutiei speciilor si big bang-ul nu sunt incompatibile cu existenta unui creator, sustinand ca, dimpotriva, aceste teorii "cer existenta unui creator".

"Cand citim despre creatie in «Facerea», intampinam riscul de a ni-l imagina pe Dumnezeu ca fiind un magician cu o bagheta, capabil sa faca totul. Dar lucrurile nu stau asa. (Dumnezeu, n.r.) a creat oamenii si i-a lasat sa se dezvolte potrivit legilor interne pe care el le-a atribuit fiecaruia, pentru ca fiecare sa ajunga la desavarsire. Big Bang-ul, pe care astazi il consideram a sta la originea lumii, nu contrazice interventia creatorului divin, ci, mai degraba, o cere. Evolutia in cadrul naturii nu este incompatibila cu notiunea de creatie, pentru ca evolutia are nevoie de crearea unor fiinte care sa evolueze", a spus suveranul pontif.

Citește și:

Biserica Catolica a avut de multa vreme reputatia unei institutii care se opune stiintei, unul dintre cele mai faimoase episoade fiind fortarea lui Galileo Galilei de a-si retrage teoria considerata "eretica", potrivit careia Pamantul se invarte in jurul Soarelui, lucru de necontestat in prezent.

Comentariile suveranului pontif sunt in concordanta cu abordarea progresista a papei Pius al XII-lea, care a aratat deschidere fata de teoria evolutiei speciilor si a imbratisat deschis teoria exploziei primordiale (Big Bang-ul, n.r.).

In 1996, Ioan Paul al II-lea a facut inca un pas si a afirmat ca evolutia "este mai mult decat o ipoteza", este "un fapt dovedit".

Pe de alta parte, papa Benedict al XVI-lea si consilierii sai apropiati au sustinut ideea ca designul inteligent sta la baza evolutiei - ideea ca doar selectia naturala nu este suficienta pentru a oferi o explicatie pentru complexitatea lumii. In 2005, cardinalul Schoenborn, apropiat al fostului papa, a scris un articol in care a spus ca "evolutia in sensul unor stramosi comuni ar putea fi adevarata, dar evolutia in sensul neo-Darwinian - un proces neghidat, neplanificat - nu este adevarata".

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    30 Octombrie 2014
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.