Unde ne adapostim de toamna?

Unde ne adapostim de toamna?
Kudika
15 Octombrie 2010

Pentru ca toamna este in zodia capriciului, iar frigul si ploaia ne alunga de prin parcuri si de pe strazi, putem sa ne retragem benevol din calea lor, prin fotolii, pe canapele, insotiti de ceai si carti si ciocolata.

Pentru ca toamna este in zodia capriciului, iar frigul si ploaia ne alunga de prin parcuri si de pe strazi, putem sa ne retragem benevol din calea lor, prin fotolii, pe canapele, insotiti de ceai si carti si ciocolata.

Si pentru ca aceasta retragere trebuie sa fie atent planificata, ca orice miscare strategica, se va alege cu grija un loc confortabil, cu lumina naturala, si sesiunile tomnatice de citit pot incepe. Toamna este mai frumoasa atunci cand este privita pe geam, dintr-o postura interbelica de lectura, amintind de alte toamne si ploi trecute.

Dar cel mai important aliat in lupta cu vremea rea este o carte buna.

Prima dintre recomandari este Colectionarul, de John Fowles, primul sau roman, ce i-a adus recunoasterea internationala in 1963. Povestea se tese in jurul unui tanar insingurat, Frederick Clegg, functionar public care colectioneaza fluturi in timpul liber. El este marcat de o dragoste bolnavicioasa pentru Miranda Grey, studenta la Arte Frumoase. Admirand-o de la distanta, Frederick ajunge sa o asemene fluturilor pe care ii poate pastra pentru totdeauna in instectare. Castigand o suma considerabila de bani, el isi cumpara o casa izolata, pe care o amenajeaza pentru Miranda. Pentru ca este incapabil de a o aborda, tanarul se hotaraste sa o rapeasca si s-o pastreze precum pe un fluture.

Prima parte a romanului este constituita din jurnalul lui Frederick, scris cu o lipsa totala de emotie si afect, o rationalizare rece a tuturor actiunilor sale, iar cea de-a doua parte este jurnalul Mirandei, ce descrie in amanunt trairile ei, gandurile ce-o chinuie si etapele prin care trece pana la acceptarea rolului ei de frumusete captiva.

Un complex roman in oglinda, Colectionarul te va tine cu siguranta in suspans, impartasind singuratatea si nesiguranta lui Frederick si spaimele Mirandei.

O alta recomandare de toamna este Lolita, roman al lui Vladimir Nabokov. Renumita pentru stilul inovator si subiectul controversat, cartea a avut un succes incredibil. Protagonistul, Humber Humbert, este un profesor aflat la patruzeci de ani, care, locuind in gazda, se indragosteste de fiica acesteia, Lolita. Pentru a ramane in preajma fetei, Humbert se casatoreste cu mama ei, iar dupa moartea acesteia, el devine tutorele Lolitei. Obsesia lui pentru fata il determina sa abuzeze de ea, folosind somnifere si recompensandu-i afectiunea. Lolita reuseste insa sa evadeze si ramane disparuta pentru multi ani, iar gasindu-se stramtorata financiar, ea apeleaza la ajutorul lui Humbert. Criticii au apreciat romanul ca fiind unul, paradoxal, despre o dragoste puternica, mistuitoare, capabila de a influenta atat viata, cat si moartea. Iar atunci cand este citita in cheia dragostei, cartea devine fireasca, naturala, ura simtita pentru un pedofil precum Humbert trasnformandu-se in empatie.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri