Setari Cookie-uri

Pascal Bruckner: Paria

Un tanar functionar francez pleaca in misiune in India, locul in care 'totul se naste purtand pecetea mortii.

Un tanar functionar francez pleaca in misiune in India, locul in care 'totul se naste purtand pecetea mortii. Curand devine deopotriva fascinat de aceasta tara si speriat de propria lui incapacitate de a o intelege. Intalneste o seama de personaje, care mai de care mai stranii si debusolante, in special un agronom american sclipitor, dar infiorator de cinic, care il va captiva cu proiectul sau monstruos. Cartea este o consemnare romanesca a calatoriilor lui Pascal Bruckner in India, o tara de care este indragostit si in care revine adesea, impresionat pe de o parte de maretia culturii ei, pe de alta parte de infioratoarea complexitate a saraciei pe care o expun strazile: copii infometati, cersetori insistenti, trupuri invadate de mizerie si boala.

Adevaratul subiect al cartii este de fapt India, \'mother India, o Indie imaginara, deopotriva fantasmatica si reala, visata si detestata, o tara ce i-a sedus tot timpul pe europeni, in ciuda mizeriei si stranietatii ei.

\'Simteam ca ma aflu in mijlocul unui popor de invatatori fara sa pot profita niciodata de invatamintele lor. Ma gandeam la toate Orienturile la care visasem, Orientul tigrilor parfumati, al paradisurilor opiului, al voluptatilor, Orientul misticilor, al revolutiilor si nu gaseam nici unul. Eram aici, cu memoria incarcata de relatari savante si tara imi scapa printre degete.

Colectia: Romane
Autor: Pascal Bruckner
Pret: 39.90

Editura Trei
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.