Despre limita de Gabriel Liiceanu

Despre limita de Gabriel Liiceanu
Kudika
9 Martie 2010

Aceasta carte s-ar fi putut intitula la fel de bine Despre libertate.

Aceasta carte s-ar fi putut intitula la fel de bine Despre libertate. Mi s-a parut insa ca este mai potrivit ca elementul care face ca libertatea sa fie libertate umana - limita deci -, si nu libertatea pur si simplu, sa dea titlul acestor pagini.

Am numit libertatea care, ca sa functioneze, are nevoie de limite „libertate gravitationala". Cartea s-ar fi putut atunci intitula Despre libertatea umana ca libertate gravitationala.

Aceasta carte despre limita este o apologie a vagului. Lucruri vagi, poate cele mai vagi, sunt omul, Dumnezeu, libertatea. Vagul este opusul precisului. Vagul este ceea ce ramane dupa traversarea unui spatiu populat cu limite. Limita il închide pe om mai intai in spatiul precisului. Problema este cum sa parcurgem apoi treptele precisului, pentru a ajunge la lucrurile vagi.

Aceasta carte este pâna la urma o carte despre lucrurile vagi. Lucrurile vagi sunt lucrurile cele mai importante. Dar pentru ca la aceste lucruri nu am putut ajunge decât pornind de la hotarele lumii si ale libertatii noastre, am intitulat totusi aceasta carte Despre limita.

Autor: Gabriel Liiceanu
Editura: Humanitas

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri