Poate fi aceasta relatie transformata dintr-o relatie toxica intr-o relatie benefica?

Versurile unui cantec celebru pe care Freddie Mercury l-a facut sa fie nemuritor, spun in felul urmator ”time waits for nobody, time waits for no one”. Intr-adevar, timpul nu sta in loc pentru nimeni si nici nu stie sa astepte pe cineva. Relatia omului cu timpul a fost de-a lungul istoriei cand pasionala, cand rece. De la celebrul dicton “grabeste-te incet” pana la bine-cunoscuta sintagma “nu mai am timp de nimic”, oamenii au iubit timpul si l-au urat pe masura.

Timpul a fost pereceput ca trecand, curgand, inca din cele mai vechi timpuri. Nedescoperind un raspuns logic la intrebarile “de unde vine timpul” si “incotro se indreapta”, oamenii si-au oferit confortul psihic de a crede ca timpul este etern: ”timpul este creat odata cu cerul, fiind copia mobila a eternitatii” afirma Platon. Lumea filosofiei a prezentat notiunea de timp sub doua aspecte: moment efemer care trece si unitate de masura a eternitatii, timp sacru, cosmic.

Foto: Shutterstock.com

Dincolo de filosofie, stiinta vine sa contureze un pic mai concret notiunea de timp: timpul inseamna miscare. In fizica, timpul este o dimensiune a naturii si poate fi vazuta ca o masura a schimbarii. In acceptia fizicii clasice, timpul este un continuu. Fizica moderna (mai precis, teoria mecanicii cuantice) disputa insa aceasta calitate, sugerand ca ar exista doar continuu spatiu-timp. In teoria relativitatii, simultaneitatea, duratele si ordinea cronologica a evenimentelor depind de observator.

Dictionarul Oxford defineste timpul ca fiind „procesul indefinit si continuu al existentei evenimentelor in trecut, prezent si viitor, privit ca o unitate”. O alta definitie de dictionar standard este „Un continuum nonspatial linear in care evenimentele apar intr-o ordine aparent ireversibila” (sursa Wikipedia) Perceptia timpului de catre creierul uman se face printr-o retea complexa ce include cortexul cerebral, cerebelul si ganglionii bazali. Psihologii afirma ca perceptia asupra trecerii timpului devine mai rapida odata cu inaintarea in varsta acesta fiind si motivul pentru care copiii percep ziua ca fiind mult mai lunga decat adultii. Desi poate parea ciudat, trairile emotionale influenteaza perceptia asupra timpului.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: