Setari Cookie-uri

Tu si timpul: O relatie pe viata

Vrei sa accepti sau nu, esti in relatie permanenta cu timpul de-a lungul vietii.

Foto: Shutterstock.com

Dincolo de filosofie, stiinta vine sa contureze un pic mai concret notiunea de timp: timpul inseamna miscare. In fizica, timpul este o dimensiune a naturii si poate fi vazuta ca o masura a schimbarii. In acceptia fizicii clasice, timpul este un continuu. Fizica moderna (mai precis, teoria mecanicii cuantice) disputa insa aceasta calitate, sugerand ca ar exista doar continuu spatiu-timp. In teoria relativitatii, simultaneitatea, duratele si ordinea cronologica a evenimentelor depind de observator.

Dictionarul Oxford defineste timpul ca fiind „procesul indefinit si continuu al existentei evenimentelor in trecut, prezent si viitor, privit ca o unitate”. O alta definitie de dictionar standard este „Un continuum nonspatial linear in care evenimentele apar intr-o ordine aparent ireversibila” (sursa Wikipedia)
Perceptia timpului de catre creierul uman se face printr-o retea complexa ce include cortexul cerebral, cerebelul si ganglionii bazali. Psihologii afirma ca perceptia asupra trecerii timpului devine mai rapida odata cu inaintarea in varsta acesta fiind si motivul pentru care copiii percep ziua ca fiind mult mai lunga decat adultii. Desi poate parea ciudat, trairile emotionale influenteaza perceptia asupra timpului.

Citește și:

Emotiile intense, care aduc placere, fac timpul sa treaca foastre repede in timp ce emotiile si trairile mai putin placute fac timpul sa se scurga foarte incet.


De ce unii dintre noi au timp si ceilalti nu?

O sa va impartasesc un mic mare secret: cu totii avem la dispozitie 24 de ore. Ce face diferenta in acest caz? De ce unii alergam cand in trecut cand in viitor facand planuri sau traind in amintiri? Am reusit sa ne ocupam timpul atat de bine incat nu mai avem vreme sa curtam, sa iubim, sa visam, sa plecam in vacante, sa respiram, sa ne odihnim… sa ne bucuram? Nu mai avem timp pentru noi, nu mai avem timp de reculegere pentru ca trebuie sa ne aruncam in vartej… Blazati, apatici si reci, traim cu totii in inchipuiri despre viata noastra sperand ca “la un moment dat… o sa calatoresc” sau “la un moment dat… o sa am o gradina cu flori”.

Citește și:

Ce face diferenta?

Cele mai bune sfaturi:

1. Simplifica-ti viata!

Astfel iti vei simplifica si timpul! Evita curse contra-cronometru. Poti ajunge primul, dar cu ce pret! Ce activitate iti face cu adevarat placere? Fa-ti timp si pentru ea. Desi poate suna egoist, poti incepe chiar de maine sa practici un mic exercitiu: acorda-ti un moment al zilei in care sa ai grija de tine: iti poti oferi o ciocolata pe care sa o savurezi nefacand nimic altceva, iti poti oferi o scurta plimbare…. dar stai si cu tine. Asa cum petreci timp cu sotul, sotia, copiii, parintii, prietenii, asa poti peterce putin timp si cu tine, cu gandurile tale. Neincercand, nu vei sti cum e si nici cat de usor poate fi. Am fost invatati sa asociem “singur” cu “pedeapsa” insa cateva momente acordate propriei persoane ofera claritate si reechilibrare.

Citește și:

2. Da valoare timpului tau!

Este secretul care ii diferentiaza pe cei ce ai timp de ce ce nu au. In final, cu totii avem 24 de ore insa pentru unii ele sunt inestimabile in timp ce pentru ceilalti se cuantifica in task-uri rezolvate. Fa si ce-ti place, joaca-te, roaga-te, plimba-te, iubeste, canta, daruieste, priveste, bucura-te, simte, deseneaza…Intr-un cuvant, traieste si pentru tine! Nu vei incetini astfel trecerea timpului, dar nici nu vei trai degeaba! Nu vor exista niciodata momentul perfect, conjunctura perfecta sau economiile perfecte ca tu sa incepi sa traiesti si pentru tine sau pentru ceea ce iti face placere. Momentul perfect este acum! Ai timp!

La Centrul de Terapie prin Ras Mandarin vei invata ca timpul poate trece si altfel. In fiecare joi seara te asteptam la un Atelier de Terapie prin Ras unde vei petrece doua ore minunate si vei rade asa cum nu ai mai ras demult. Daca ai spirirt creativ, te asteptam la Atelierul de auto-cunoastere si creativitate “Ce-ti spun desenele tale despre tine?” mai multe detalii pe www.terapieprinras.ro

Citește și:

Monica Adriana Burcea
Trainer formator, psihoterapeut
Centrul de Terapie prin Ras Mandarin

Foto prima pagina: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.