Daca ar fi sa analizam din punct de vedere nutritional dietele pe care le gasim prin reviste si pe Internet, am avea surprinderea sa constatam ca cele mai multe dintre ele se bazeaza pe o reducere drastica a aportului caloric, adica un deficit caloric mai mare de 500-1000 kcal pe zi, fata de necesarul caloric adaptat la cerintele persoanei respective. Aceste regimuri se bazeaza pe efectul rapid obtinut, insa scapa din vedere faptul ca scaderea in greutate trebuie sa fie urmata in mod logic de mentinerea pe termen indelungat a greutatii optime. De asemenea, multe dintre aceste regimuri sunt dezechilibrate din punct de vedere al raportului intre nutrienti, precum si al reprezentarii diverselor categorii de alimente. Acest lucru inseamna fie ca se bazeaza pe o reducere extrema a aportului de lipide, fie atat a lipidelor cat si a carbohidratilor, ceea ce atrage dupa sine o crestere procentuala a proteinelor. Unele dintre aceste regimuri presupun eliminarea anumitor categorii de alimente sau consumarea lor �disociata� � adica fie cate o categorie de alimente in fiecare zi, fie evitarea combinarii lor in aceeasi zi. Totusi linia comuna a acestor regimuri este restrictia calorica exagerata, ceea ce nu numai ca este nesanatos, dar este si complet neproductiv pe termen lung, din punct de vedere al scaderii in greutate. De ce regimurile alimentare care reduc drastic aportul caloric ar trebui evitate? In mod normal, dupa primele cateva saptamani in care reducerea greutatii este mai rapida, in urmatoarea perioada nu ar trebui sa inregistrati o scadere a greutatii mai mare de 0,5-1 kg pe saptamana, pentru ca acest lucru este de fapt eliminarea apei, glicogenului muscular si catabolizarea tesutului muscular. In aceste conditii va va fi greu sa sustineti activitatea fizica, veti obosi mai usor, iar pe plan psihic va veti simti deprimati, anxiosi, slabiti si permanent preocupati de hrana. Pe termen lung puteti suferi consecinte mai grave ale acestui regim de infometare: reducerea fortei musculare, dezechilibre electolitice, susceptibilitate crescuta de imbolnavire, deficiente minerale (calciu, fier), cetoacidoza si probleme renale. Toate acestea vor determina reducerea performantelor fizice si scaderea ratei metabolismului bazal � cu alte cuvinte veti incepe sa consumati din ce in ce mai putine calorii pentru activitatile curente, economisind rezervele energetice. Acest lucru dovedeste ca regimul de infometare este o masura contraproductiva. Desi reducerea ratei metabolismului bazal nu este permanenta (dupa o singura cura de acest gen), la cei care au perioade de scadere urmate de cresterea greutatii (efectul �yo-yo�) se inregistreaza o reducere in timp a ratei metabolice, pentru ca organismul devine mai eficient in a functiona cu mai putine calorii, in a extrage energie din alimente si a depune sub forma de grasime � in consecinta, dupa ani de astfel de �jonglerii� le va fi din ce in ce mai dificil sa slabeasca, mesele vor trebui sa ie din ce in ce mai sarace in calorii. Contraproductiva este si pierderea masei musculare ce se inregistreaza in aceste regimuri de infometare � muschii sunt cei care ard caloriile, si nu tesutul adipos � deci trebuie sa scapati de grasime, nu de muschi. Primul pas catre scaderea in greutate, fiziologica si care se mentine in timp este sa evitati regimurile drastice, intervalele scurte destinate slabirii, metodele nefundamentate stiintific si �suplimentele-minune�. Asa cum am mai afirmat si in alte articole, atunci cand va alcatuiti un regim alimentar incercati sa nu scadeti deficitul caloric (adica diferenta intre aportul caloric � ceea ce mancati si consumul caloric � ceea ce consumati prin activitate fizica, de la cele casnice si pana la antrenamente) sub 500, maxim 1000 kcal. Nu eliminati complet nici o categorie de alimente, dar incercati sa reduceti consumul de grasimi si zaharuri simple. Autor: Dr. Serban Damian Sursa: doctor.info.ro
Par deshidratat, aspru si lipsit de stralucire? Am gasit solutia!
5 Exercitii cardio care ard 500 de calorii
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: