'Parfumul aduce un ultim retus elegantei, (...) este acel detaliu invizibil care completeaza personalitatea. Fara el va lipsi intotdeuna ceva.' - Gianni Versace'Parfumul aduce un ultim retus elegantei, (...) este acel detaliu invizibil care completeaza personalitatea. Fara el va lipsi intotdeuna ceva.' - Gianni Versace

Astrologie: Cum iti decorezi casa in functie de zodie

Parfumul se compune dintr-un concentrat aromat (uleiuri esentiale) diluat intr-un amestec de alcool si apa, ponderile acestora fiind cele care influenteaza persistenta mirosului si tipul parfumului.

Esenta de parfum este cea mai concentrata (20-30% parfum), si implicit cea mai scumpa, aroma acesteia pastrandu-se pana la 8 ore. Apa de parfum sau parfumul de toaleta are o concentratie de parfum cuprinsa intre 12-20% si un miros destul de persistent, care dureaza pana la 6 ore. Apa de toaleta (6-12% parfum) se raspandeste mai repede, de aceea este recomandata aplicarea de mai multe ori in aceeasi zi, mirosul mentinandu-se aproximativ patru ore. Apa de colonie (facuta celebra de Napoleon) are cea mai slaba concentratie de parfum, circa 2-6%, restul fiind alcool in combinatie cu apa, motiv pentru care persistenta sa nu depaseste 3 ore.

Parfumurile sunt etichetate si in functie de sex. Esentele care imprima o nota feminina sunt cele florale (iasomie, trandafir, levantica) si orientale (arome puternice, de condimente si rasina), in timp ce parfumurile masculine au la baza esente aromatice, lemnoase si ciprate (de feriga, stejar, santal si lemn), ne-a marturisit AnaMaria Isip, brand manager Prestige Parfum.

Urmand tendinta impusa de creatorii de moda care lanseaza mai multe colectii vestimentare pe an, marile case de parfumuri incearca sa aduca cu ceva nou in fiecare sezon, sa imbine esentele dupa retete cat mai sofisticate si mai neobisnuite. Editiile limitate, si in special de vara, au devenit deja o obisnuita in aceasta industrie a carei valoare a depasit anul trecut 30 miliarde de dolari, conform datelor Euromonitor.

Parfumul aduce intotdeauna un element de surpriza, datorita gradelor diferite de volatilitate ale substantelor aflate in compozitia sa. In primele minute se simt notele de varf, care sunt foarte puternice, dar se evapora rapid, lasand loc notelor mijlocii, mult mai delicate si care persista pana la cateva ore. Ultimele note, cele de baza sunt cele mai durabile, dezvaluind adevarata “personalitate” a parfumului.

Horoscopul aromelor de primavara: Afla care este parfumul zodiei tale!
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: