Setari Cookie-uri

Chanel: povestea unui parfum

Parfumul No. 5 al casei Chanel este una dintre acele arome ce tainuiesc o poveste. Si nu o poveste despre printese ferecate in turnuri de castel ce isi asteapta printul salvator, ci despre femei ce isi traiesc propria viata, in sensul deplin al cuvantului.

Un articol de Raluca Mateescu

Parfumul No. 5 al casei Chanel este una dintre acele arome ce tainuiesc o poveste. Si nu o poveste despre printese ferecate in turnuri de castel ce isi asteapta printul salvator, ci despre femei ce isi traiesc propria viata, in sensul deplin al cuvantului.

La inceputul anilor ’20, Coco Chanel il cunoaste pe Marele Duce Dimitri Pavlovici, un aristocrat rus, descendentul familiei cu sange albastru a faimosilor Romanovi. In timpul relatiei lor de dragoste, Ducele i l-a prezentat lui Coco pe Ernest Beaux, creator de parfumuri la curtea regala. Acest parfumier, ca si Coco, era fascinat de combinatiile inedite si adora sa experimenteze fara a tine cont de reguli. Constientizand faptul ca Beaux are o viziune revolutionara ca si a ei, Coco l-a invitat sa creeze un parfum, primul parfum Chanel.

Asemenea creatiilor ei, cu design curat si taieturi precise, in care predomina albul si negrul si totusi inspira o senzualitate perfect feminina, parfumul trebuia, in primul rand “sa miroasa a femeie”. Intr-o epoca in care erau la moda aromele monoflorale, precum esenta de trandafir si parfumurile cuminti, Coco si-a dorit sa surprinda esenta feminitatii intr-o sticluta de parfum. Se spune ca parfumierul Beaux i-a prezentat mai multe variante, iar Coco a fost cucerita de sticluta cu numarul 5, de aici si numele, No 5. Asa a luat nastere ceea ce se numeste astazi un monstru sacru al parfumurilor, purtat si adorat deopotriva de femei de 19 si de 69 de ani, femei care strabat in graba stradutele inguste din Venetia, sorb o cafea de la Starbucks in New York sau se intalnesc in Romana cu cea mai buna prietena in Bucuresti.

Care este secretul din culisele acestui succes ce dainuie de aproape un secol? In primul rand, starea de spirit pe care ti-o imprima No 5 de la Chanel, de feminitate si putere in acelasi timp. Acest parfum este o compozitie de note inalte (cele care se simt la inceput): floarea de ylang ylang, neroli si aldehide, note medii: iasomie, o specie de iris, trandafir, lacramioare si note joase (cele care se simt cel mai tarziu): lemn de santal, vetiver si ambra. No 5 nu are nicio nota predominanta, secretul lui constand tocmai in faptul ca este deopotriva misterios si inteles de toate femeile ce il poarta, tocmai pentru ca surprinde esenta feminina. Chanel a creat unul dintre putinele parfumuri mitice.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.