Setari Cookie-uri

Muze, Dive, Modele: Revenirea

Ne-au fascinat inca de la inceput; filiforme, misterioase, inaccesibile si frumoase, fotomodelele au cucerit lumea prin simplu act de a exista. Au fost asezate pe un piedestal de industria modei, au devenit muze pentru romancieri, fotografi si regizori, si au reprezentat idealul de frumusete pentru lumea vestica pentru mai bine de jumatate de secol. Dar tirania lor s-a terminat odata cu sfarsitul secolului al XX-lea, sau cel putin asa se credea. Locul lor a fost preluat de vedetele pop si de cele hollywoodiene care si-au extins teritoriul de la studiourile de inregistrari si platourile de filmare la campaniile publicitare, sedintele foto si chiar podiumurile de moda.

Pentru luna august, aceasta a optat pentru Cristy Turlington, acum in varsta de 40 de ani.

Harold Koda, co-realizatorul expozitiei “Modelul ca muza”, considera ca aceasta renastere a fotomodelului ca pivot al industriei modei si frumusetii nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Acesta vede industria modei ca un continuum; orice tendinta, orice stil moare doar pentru a fi redescoperit ulterior. De ce nu s-ar intampla acelasi lucru si cu fotomodelele? Poate ca au fost ignorate pentru un timp, insa impactul lor a fost prea mare pentru a putea fi uitate.

Viitorul va spune daca are dreptate sau nu. Totusi oricine trebuie sa recunoasca ca fotomodelele au captivat imaginatia publicului pentru mai bine de cincizeci de ani, au reprezentat inspiratia pentru unele dintre cele mai frumoase haine create vreodata si au strabatut podiumurile de moda in tocuri imposibil de subtiri modificand radical felul in care femeile se percep pe ele insele.

Un articol de Ionel Corina- Ioana

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 August 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.