Setari Cookie-uri

Anticonceptionale pentru barbati?!

Daca te gandesti la contraceptia hormonala sub diversele ei forme - pilule, implanturi subdermice, injectii - este foarte probabil ca te gandesti la o metoda contraceptiva pe care tu sau prietenele tale o folositi. In fond, pe cati dintre barbatii din jurul tau i-ai auzit ca folosec pilula drept metoda contraceptiva?

Una dintre metodele abordate de oamenii de stiinta consta in administrarea prin injectare intramusculara sau implant subcutanat de hormoni androgeni (hormoni sexuali masculini) precum testosteronul sau alti hormoni inruditi cu acesta. Odata ajuns in sange, testosteronul ii “impune” creierului sa opreasca secretia de hormon eliberator de gonadotropina, ca in final sa nu se mai produca spermatozoizi.

Pentru a limita doza de androgeni ce trebuie administrata si totodata efectele sale adverse, se asociaza injectiilor intramusculare de testosteron o anumita cantitate de progestin (asemanator hormonului feminin progesteron).

Un studiu efectuat de Departamentul de Andrologie al Spitalului Concor si ANZAC Research Institute, Sydney, Australia, care si-a propus sa calculeze eficienta unei combinatii testosteron - progestin la barbati, a avut rezultate spectaculoase. In cele 55 de cupluri care au folosit aceasta metoda contraceptiva timp de un an, nu a exitat nici o sarcina, combinatia s-a dovedit sigura, lipsita de efecte adverse, iar dupa incetarea perioadei de testare numarul spermatozoizilor a revenit la normal.

Perspectivele unor astfel de metode contraceptive pe baze hormonale au aparut la orizont, dar pana sa fie aprobate mai sunt necesare numeroase cercetari si studii pe termen lung care sa le confirme eficacitatea si siguranta. Pana atunci, doamnele care vor ca si sotii lor sa experimenteze greata matinala, crampele abdominale, luarea in greutate sau alte efecte nedorite ale pilulei, vor mai avea ceva de asteptat, iar domnilor nu le ramane decat sa spere ca stiinta se va misca mai greu pe acest teren alunecos.

Un articol de Ciprian Chitu

Sursa: healthy.ro

Poti sa citesti si alte articole asemanatoare pe Healthy.ro:

Ai idee ce mananci?

Contraceptivul potrivit

Ce putem trata cu propolis?


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.