Setari Cookie-uri

Protejeaza-ti alunitele de soare

Ador sa vina vara pentru ca imi place la nebunie sa ii ofer pielii mele un tratament cu raze solare in urma caruia sa rezulte un bronz perfect. Insa, conform ultimelor statistice, statul la soare a devenit din ce in ce mai periculos.

Ador sa vina vara pentru ca imi place la nebunie sa ii ofer pielii mele un tratament cu raze solare in urma caruia sa rezulte un bronz perfect. Insa, conform ultimelor statistice, statul la soare a devenit din ce in ce mai periculos.

Eu, o fana declarata a statului la plaja, trebuie sa recunosc ca m-au speriat serios ultimele statistice si m-au facut sa ma gandesc la importanta cancerului de piele.

In 2007, numai in zona Marii Mediteraniene aproape 5000 de oameni au fost diagnosticati cu cancer de piele, dintre care un sfert sunt romani. Un numar alarmant de mare, in conditiile in care tara noastra nu există statistici oficiale privind cancerul de piele, iar boala este depistată în stadii târzii.

Cum il depistam?
cancer piele Cele mai predispuse persoane sunt cele blonde, cu tenul deschis la culoare, dar si cei care prezintă risc genetic, adică au avut rude cu cancer sau au un număr mare de aluniţe. Depistarea unor probleme la piele se poate face prin simpla observaţie. Asimetria unei aluniţe, marginea neregulată, prezenţa multor culori, creşterea în dimenisiune ne spun că persoana respectivă are probleme de piele.
In general, acesta se dezvolta pe baza unei alunite (nev), insa uneori poate aparea o pigmentare noua, cu rata rapida de crestere.

Ce sunt alunitele?

Alunitele sau nevii apar sub forma unor pete mici, pigmentare (de culoare maronie, violacee, culoarea pielii etc.). Ele sunt produse de anumite celule de la nivelul tegumentului care produc pigment. Forma nevilor este foarte variata, putand fi rotunda cu margini bine conturate sau neregulate, pot sa apara sub forma unor excrescente netede sau rogoase, pigmentate sau nu, cu margini neregulate sau nu, pot avea mai multe nuante etc.

Cand trebuie sa te ingrijorezi?
Conform medicilor specialisti, expunerile rare la soare, de scurta durata si intense prezinta un inalt risc pentru aparitia celui mai periculos tip de cancer de piele: melanomul malign.

Melanomul malign poate aparea in orice regiune a corpului, pe o alunita preexistenta sau intr-o zona a pielii care anterior era sanatoasa. El apare adesea ca o alunita a carei dimensiuni se extind rapid, “pata pigmentara” atinge diametre de ordinul centimetrilor. De obicei prezinta mai multe nuante decat alunitele normale (nevii normali au maxim doua nuante), pata pigmentara este deranjanta, in sensul ca este puriginoasa (produce mancarimi), poate fi ulcerata, hemoragica, prezinta o crusta fara sa fi fost traumatizata antecedent, are margini neregulate, se poate inflama, infecta etc.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Ianuarie 2006
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.