Setari Cookie-uri

Aproape jumatate dintre romani sufera de dureri de cap

46% dintre romani acuza dureri de cap, migrene sau cefalee cel putin o data pe luna. Dintre acestia, mai mult de jumatate se plang de astfel de simptome saptamanal. Pe de alta parte, 4 din 10 romani nu au experimentat aproape niciodata astfel de stari.

46% dintre romani acuza dureri de cap, migrene sau cefalee cel putin o data pe luna. Dintre acestia, mai mult de jumatate se plang de astfel de simptome saptamanal. Pe de alta parte, 4 din 10 romani nu au experimentat aproape niciodata astfel de stari.

Odata cu inaintarea in varsta, atat ponderea celor care acuza lunar astfel de dureri, dar si frecventa crizelor cresc. O persoana tanara, de pana in 30 de ani, se plange de dureri de cap in medie de 1.4 ori pe luna, in timp ce in randul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instaleaza mult mai frecvent, in medie de 2.5 ori pe luna.

Mai predispuse unor stari de disconfort generate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu nivel de educatie scazut, dar si persoanele vaduve si cele care locuiesc in mediul rural. Studiul indica si o legatura puternica intre nivelul de trai si frecventa instalarii unor astfel de episoade. Cu cat veniturile sunt mai scazute, cu atat mai mare este si incidenta durerilor de cap.

Pentru 46% dintre romanii afectati cel putin o data pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare dupa cel mult o ora, in timp ce pentru mai mult de jumatate durerile dispar in general dupa cateva ore sau chiar dupa o zi. Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare stranse si in care relatiile cu sefii sau colegii sunt mai tensionate se asociaza cu o durata mai mare a crizelor.

Cel mai frecvent, aceste dureri sunt localizate in zona fruntii (41% dintre cei afectati anual) sau sunt dureri generalizate in toata zona capului (29%). Relativ frecvente sunt si durerile in zona oculara (20%) sau a tamplelor (19%).

Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt ametelile (26%), starile de agitatie (15%), tulburarile de vedere (13%), dificultatile de concentrare (11%), greata (11%), lipsa poftei de mancare (11%) si afectarea capacitatii motrice (11%). 39% dintre cei intervievati nu au semnalat si alte simptome, ponderea acestui segment fiind semnificativ mai mare in randul persoanelor tinere, necasatorite, dar si in randul celor care au foarte rar dureri de cap (1 – 6 ori pe an).

Inaintarea in varsta favorizeaza aparitia unor simptome asociate durerilor de cap, precum tulburarile de vedere, cresterea tensiunii arteriale sau afectarea capacitatii motrice. Tulburarile de vedere, greata sau varsaturile sunt simptome asociate care apar mai frecvent in randul persoanelor care acuza dureri de cap de durata mai mare (in jur de o zi sau mai mult).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.